De ce dai, bă, nu ştii să-njuri?
Expresia de ce dai, bă, nu ştii să înjuri? face carieră în societatea românească. Pare-se că un oltean a comis-o prima oară, dar de atunci a fost preluată şi răspândită cu o viteză uluitoare.
Articol editat de Carmen Sas, 13 aprilie 2016, 12:46
Interesant e că ideea în sine are un ilustru promotor, psihanalistul evreu-austriac Sigmund Freud, care scria că primul om care a ales să înjure decât să ridice piatra este inventatorul civilizaţiei.
În zilele noastre, atât de „corecte politic”, înjurătura a ajuns să fie considerată, adesea, la fel de gravă ca violenţa fizică, de aceea avem şi expresia „violenţă verbală”. Cu alte cuvinte, ori îţi colectez dantura pe talpa bocancului, ori te trimit la origini, tot un drac, nu?
Foarte mulţi tineri, crescuţi într-un fel de seră socială, au devenit vulnerabili la cuvinte grele, motiv pentru care o universitate americană a creat un spaţiu protector pentru studenţii sensibili la limbajul dur. Înainte erau trimişi la colţ elevii obraznici, acum se duc singuri acolo studenţii cu naturelul simţitor, vorba lui Caragiale.
Refuz să mă gândesc cum s-ar descurca acei tineri într-o cazarmă, sau într-un conflict stradal, de pildă.
Virtuţile înjurăturii versus violenţa fizică sunt evidente doar pentru cei care au de-a face cu inşi turbaţi de furie, care ori explodează cumva, ori fac apoplexie. Nu cred că, într-o asemenea situaţie, sensibilii despre care vorbim ar alege pumnul în locul cuvintelor grele!
Da, ştiu, ideal ar fi să ne manifestăm cu toţii calm şi politicos, dar acum discutăm despre viaţa reală, în care ai de-a face, adesea, cu aceste două soiuri de contondenţă.
În şcolile britanice de elită, băieţii sunt pregătiţi pentru a deveni gentlemani. Nu degeaba motto-ul a două colegii celebre de la Oxford este manierele îl fac pe om.
Ceea ce nu înseamnă că tinerii aceia nu fac mult sport, conform dictonului latin „mens sana in corpore sano”. Iar sportul, în afara beneficiilor pentru sănătate, le permite studenţilor cu pricina să se descurce în situaţii când vorba dulce nu aduce nimic, iar înjurătura nici atâta.
Pentru cine nu doreşte să folosească nici pumnul şi nici cuvintele grele, există opţiunea insultelor mascate în urări decente.
Cum ar fi, spre pildă, frunză verde baraboi, duce-te-ar barza-napoi.
Curat, elegant, neaoş şi neatacabil nici măcar de CNA.
Dan Horea