Despre intoleranța la smerenie [VIDEO]
Multă lume ştie deja ce scandal a creat o piesă a trupei Taxi, la care au colaborat 33 de vedete româneşti, intitulată „Despre smerenie”.
Articol editat de cristina.rusu, 13 aprilie 2016, 06:00
„Azi-noapte am avut un vis / Catedrala Mântuirii Neamului Românesc era gata / Iar eu… m-am dus la catedrală, de dimineaţă, să-l caut pe Dumnezeu” – aşa sună începutul melodiei compuse de Dan Teodorescu, solistul formaţiei.
„Şi pân’ la urmă l-am gasit într-o biserică din lemn / E una undeva pe-un deal (…) Şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici / Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul / Lemnul şi spaţiile mici”, aşa se termină visul lui Dan Teodorescu.
https://www.youtube.com/watch?v=HSg2qfYkB8I
Nu despre conţinutul sau mesajul cântecului vreau să discutăm, ci despre reacţiile furibunde şi spumegânde pe care le-a provocat, indicii clare că mentalul colectiv românesc a luat-o razna.
Un oarecare chiar a postat pe Facebook un filmuleţ în care arată cum arde el o carte de-a lui Mircea Cărtărescu, pe motiv că poetul apare în piesa trupei Taxi.
E adevărat că noi, românii, nu am fost niciodată campionii dezbaterii civilizate, argumentate, cu respect pentru preopinent.
La noi nu există partener de controversă ci inamic, iar inamicul, nu-i aşa, poate fi lovit cu orice armă, de la înjurătură la pumn.
Edificatoare în această privinţă mi se pare întrebarea, rostită obligatoriu cu durere: „de ce dai, bă, nu ştii să-njuri?”
Avem nişte lipsuri la capitolul simţ civic pe care se vede că şcoala nu le poate suplini. Macho-iala de tip balcanic, cu puternice influenţe ţigăneşti, domină comportamentul nostru public, iar când „zmeul” are de partea lui anonimatul internetului, numai foc, pară şi bale revarsă în spaţiul virtual.
Trupa Taxi a compus şi înregistrat un cântec. Nu un manifest ateist, nici musulman, nici vreo declaraţie de război la adresa creştinismului. Doar un cântec.
Urmările sunt două: încă un motiv de scindare a românilor în tabere vrăjmaşe, ceea ce le face o plăcere de-a dreptul masochistă, plus, deloc paradoxal, o creştere a donaţiilor private pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, după cum anunţă Patriarhia Română.
Rămâne de rezolvat, pornind de la zero, hiba intoleranţei noastre la păreri contrare.
Corina Gliguţa i-a întrebat pe clujeni dacă-i irită când sunt contrazişi, iar concluzia este că e voie să ne enervăm pe cei care ne contrazic doar când suntem tineri, când se încalcă, verbal, drepturile omului, când ni se pare că preopinentul nu e cinstit, dar fără să ne răzbunăm şi când considerăm că noi avem dreptate iar preopinentul nu are.
În rest, calm şi toleranţă pe toată linia.
Inclusiv în spaţiile mici, din lemn, cum ar fi coşciugele.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.