Ascultă Radio România Cluj Live

Trei alimente care pot îmbunătaţi digestia

Berea, consumată în cantităţi moderate, turmericul şi piperul negru au fost incluse de nutriţionişti în categoria alimentelor care ar putea îmbunătăţi digestia.

bere rece

Articol editat de , 13 aprilie 2016, 06:00

Turmericul şi piperul negru conţin substanţe care pot favoriza buna funcţionare a sistemului digestiv al organismului.

Berea consumată moderat poate fi de ajutor în procesul de digestie datorită fibrelor solubile pe care le conţine, acestea având o influenţă pozitivă în tranzitul intestinal. În cifre, 300 de ml de bere pot conţine până la un gram de fibre solubile.

Medicii specialişti atrag atenţia asupra faptului că buna funcţionare a sistemului digestiv are efecte directe asupra a trei factori vitali pentru organism: greutatea corporală, imunitatea şi reglarea metabolismului, de aceea este foarte important să îi menţinem sănătatea şi buna funcţionare. Alimentele pe care le consumăm joacă un rol cheie într-o digestie sănătoasă. Specialiştii includ în categoria alimentelor benefice pentru sănătatea sistemului digestiv şi lichidele bogate în fibre, precum berea, consumată în cantităţi moderate.

Specialiştii atrag atenţia că secretul pentru obţinerea unor efecte benefice organismului constă în moderaţie, nutriţioniştii recomandând un consum de 330 ml de bere în cazul femeilor şi 660 ml în cazul bărbaţilor.

Turmericul (un condiment extras din rădăcina plantei de Curcuma longa), este un remediu natural care poate sprijini hrănirea bacteriilor prietenoase ale sistemului digestiv. Condimentul conţine anumite substanţe active numite curcuminoide cu efecte antioxidante, antiinflamatorii şi anticancerigene. Nutriţioniştii recomandă consumarea turmericului (o linguriţă) diluat într-un pahar cu apă călduţă.

Specialiştii în nutriţie recomandă ca piperul negru proaspăt măcinat să fie folosit la preparea mâncării. Studiile internaţionale făcute pe această mirodenie arată că piperul negru poate îmbunătăţi digestia şi stimulează imunitatea. Principala sa substanţă activă, piperina, poate îmbunătăţi digestia, poate ajuta la reducea nivelului de grăsimi în sânge şi are proprietăţi antioxidante. Piperul creşte nivelul secreţiei de acid din stomac, ajutând astfel sistemul digestiv al organismului. Crampele şi balonarea sunt doar două dintre simptomele unei funcţionări defectuoase a sistemului digestiv pe care piperul le combate.

 

RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate