Trei alimente care pot îmbunătaţi digestia
Berea, consumată în cantităţi moderate, turmericul şi piperul negru au fost incluse de nutriţionişti în categoria alimentelor care ar putea îmbunătăţi digestia.
Articol editat de , 13 aprilie 2016, 06:00
Turmericul şi piperul negru conţin substanţe care pot favoriza buna funcţionare a sistemului digestiv al organismului.
Berea consumată moderat poate fi de ajutor în procesul de digestie datorită fibrelor solubile pe care le conţine, acestea având o influenţă pozitivă în tranzitul intestinal. În cifre, 300 de ml de bere pot conţine până la un gram de fibre solubile.
Medicii specialişti atrag atenţia asupra faptului că buna funcţionare a sistemului digestiv are efecte directe asupra a trei factori vitali pentru organism: greutatea corporală, imunitatea şi reglarea metabolismului, de aceea este foarte important să îi menţinem sănătatea şi buna funcţionare. Alimentele pe care le consumăm joacă un rol cheie într-o digestie sănătoasă. Specialiştii includ în categoria alimentelor benefice pentru sănătatea sistemului digestiv şi lichidele bogate în fibre, precum berea, consumată în cantităţi moderate.
Specialiştii atrag atenţia că secretul pentru obţinerea unor efecte benefice organismului constă în moderaţie, nutriţioniştii recomandând un consum de 330 ml de bere în cazul femeilor şi 660 ml în cazul bărbaţilor.
Turmericul (un condiment extras din rădăcina plantei de Curcuma longa), este un remediu natural care poate sprijini hrănirea bacteriilor prietenoase ale sistemului digestiv. Condimentul conţine anumite substanţe active numite curcuminoide cu efecte antioxidante, antiinflamatorii şi anticancerigene. Nutriţioniştii recomandă consumarea turmericului (o linguriţă) diluat într-un pahar cu apă călduţă.
Specialiştii în nutriţie recomandă ca piperul negru proaspăt măcinat să fie folosit la preparea mâncării. Studiile internaţionale făcute pe această mirodenie arată că piperul negru poate îmbunătăţi digestia şi stimulează imunitatea. Principala sa substanţă activă, piperina, poate îmbunătăţi digestia, poate ajuta la reducea nivelului de grăsimi în sânge şi are proprietăţi antioxidante. Piperul creşte nivelul secreţiei de acid din stomac, ajutând astfel sistemul digestiv al organismului. Crampele şi balonarea sunt doar două dintre simptomele unei funcţionări defectuoase a sistemului digestiv pe care piperul le combate.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: