Pachet legislativ privind securitatea naţională
Întărirea măsurilor împotriva terorismului şi contra atacurilor informatice, vânzarea cartelelor telefonice preplătite numai pe baza actului de identitate, funcţionarea serviciilor de informaţii şi statutul cadrelor militare.
Articol editat de , 14 aprilie 2016, 10:58
Toate acestea sunt cuprinse în pachetul legislativ privind securitatea naţională, discutat, timp de două zile, la Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohhanis cu partidele parlamentare. Şeful statului a declarat că legislaţia în acest domeniu poate fi stabilă doar dacă este însuşită de cea mai mare parte a politicienilor şi are aprobarea societăţii civile. În urma discuţiilor de la Palatul Cotroceni s-a stabilit că vor exista două pachete de legi.
Un prim pachet, care este format din trei legi, este în procedură avansată în guvern. Este vorba de îmbunătăţirea legii de combatere a terorismului, a doua lege este legea care clarifică situaţia cartelelor prepaid şi a treia este legea care se referă la securittea informatică. Din discuţiile cu partidele am ajuns la concluzia că este fezabil să se încerce finalizarea acestor legi încă în această sesiune parlamentară. Al doilea pachet conţine legi care sunt cel puţin la fel de importante, dar nu sunt încă în faze atât de avansate. (Klaus Iohannis, preşedintele României)
Preşedintele României a mai afirmat că a discutat cu reprezentanţii partidelor despre necesitatea unui control parlamentar mai puternic. Ideea a fost susţinută şi de preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, care a subliniat că în Parlament este nevoie de o singură comisie, bine pusă la punct, care să controleze activitatea serviciilor de informaţii. Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că accentul trebuie pus pe securitatea cetăţeanului şi doreşte două comisii de control pentru Servicii, compuse din specialişti în domeniu. La rândul său, liderul Grupului minoritaţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a spus că a fost de acord cu propunerile făcute de şeful statului privind pachetele de legi. Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat şi cu reprezentanţii PSD PNL şi UDMR, care au fost de părere că se impune o reformă legislativă în domeniul securităţii naţionale.
Serviciul Român de Informaţii dă asigurări că nu poate intra în sistemele informatice ale unor firme sau instituţii şi nici în bazele de date cu caracter personal, fără autorizaţie de la judecător.
Şeful Diviziei SRI responsabilă cu apărarea spaţiului cibernetic, Florin Cosmoiu, a declarat că un grup de experţi lucrează la un nou proiect de lege pentru securitatea cibernetică.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: