Invazie de cărăbuși: fermierii furioși, copiii bucuroși
Traian Groza este inginer în cadrul unității fitosanitare Sălaj și spune că numărul cărăbușilor este tot mai mare pe fondul încălzirii vremii, insectele fiind deosebit de periculoase pentru agricultură. Tiberiu Groza:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 aprilie 2016, 05:00 / actualizat: 15 aprilie 2016, 10:23
Avem invazii de cărăbuși de mai. Această insectă deosebit de periculoasă pentru culturile agricole, are mai multe generații din care o dată la trei ani are un vărf și se creează o invazie. Se pare că acest an va fi anul în care vom avea mai mulți cărăbuși de mai; acum suntem doar la mijlocul lunii aprilie și deja avem o invazie destul de mare!
Când apar primii cărăbuși, deja e bine să înceapă tratamentele fitosanitare.
Reporter: Domnule inginer, este și o zicală în popor: când sunt mulți cărăbuși, e belșug? Sau cum e?
Până acum a fost un an favorabil și iarna blândă. Bunicii mei se bucurau când erau mulți cărăbuși, ziceau că-i an de porumb și la toate celelalte culturi, întrucât pomii fructiferi au înflorit foarte frumos și sperăm ca să avem producții atât în pomicultură cât și în cultura mare. (Tiberiu Groza, inginer fitosanitar)
În timp ce fermierii se chinuie să țină la distanță cărăbușii, copiii sunt atrași de insectele care pot fi văzute mai ales noaptea la lumina lămpilor din parcurile municipiului Zalău.
Adi Lungu
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: