Cinci români pentru Cannes
Cristian Mungiu și Cristi Puiu au fost selectați în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, alături de Andrea Arnold, Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar sau frații Dardenne.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 16 aprilie 2016, 06:50
Filmul „Cîini”, al lui Bogdan Mirică, este de asemenea selectat în secţiunea Un Certain Regard.
De asemenea, scurtmetrajul „4:15 p.m. sfîrşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, a fost selectat în competiţia de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.
Cristi Puiu a debutat în lungmetraj cu filmul ”Marfa şi banii” (2001), căruia i-au urmat ”Moartea domnului Lăzărescu” (2004), ”Aurora” (2010) şi ”Trei exerciţii de interpretare/ Three Exercises of Interpretation” (2013).
Cristi Puiu a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2004, pentru scurtmetrajul ”Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, iar pentru ”Moartea domnului Lăzărescu” a fost distins cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005.
Cel mai recent film al său, pentru care Puiu semnează şi scenariul, Sierra Nevada, este o coproducţie România – Franţa – Bosnia şi Herţegovina – Croaţia – Macedonia.
Din distribuţia filmului fac parte Mimi Brănescu şi Bogdan Dumitrache.
Intriga este foarte simplă şi oarecum specifică stilului lui Cristi Puiu: un parastas care se petrece în interiorul unui apartament de 100 de metri pătrați.
Pentru Cristian Mungiu aceasta este a treia participare în competiția oficială a Festivalului de la Cannes.
”Bacalaureat”, al cărui titlu provizoriu a fost Fotografii de familie, este o coproducţie România-Franţa-Belgia. Pelicula vorbeşte despre responsabilităţile vieţii de părinte, povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă ce drum să urmeze copilul său.
Cristian Mungiu este primul regizor român care a cîştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul ”4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile”.
Mungiu a debutat în lungmetraj cu filmul ”Occident” (2002), şi a continuat cu filmele ”4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile” (2007), ”Amintiri din Epoca de Aur” (2009) şi ”După dealuri” (2012).
Cu acesta din urmă, el a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu la Cannes.
”După dealuri” a câştigat şi premiul de interpretare feminină, pentru actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.
Regizorul Cristian Mungiu este primul cineast din România care a fost invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, la ediţia din 2013.
Anul acesta, Festivalul de la Cannes începe pe 11 mai.
Doina Borgovan