Școala de ciuperci
Amatorii de ciuperci de pădure au de acum o modalitate de a se asigura că pasiunea lor nu le pune sănătatea sau chiar viața în pericol.
Articol editat de Carmen Sas, 17 aprilie 2016, 06:00
Un micolog din Cluj, Răzvan Țuculescu, a pus bazele unei școli dedicate culegătorilor de ciuperci. Sediul școlii este, unde altundeva decât… în pădure, acolo unde au loc “seminariile” dedicate cursanților. Partea practică a sesiunii de cursuri are loc însă online. Cursanții primesc module teoretice de prezentare a diferitelor tipuri de ciuperci. Mai apoi, cunoștințele astfel dobândite sunt aprofundate practic, în natură, prin identificarea ciupercilor și diferențierea lor de surate care s-ar putea dovedi periculoase.
Răzvan Țuculescu este pasionat de ciuperci din copilărie, dar și-a transformat pasiunea în profesie prin participarea la mai multe stagii de pregătire cu micologi renumiți din țară și străinătate. În prezent este și Inspector în calitatea ciupercilor de pădure, adică poate să ateste dacă o ciupercă este bună sau nu pentru consum. Răzvan și-a oferit ca voluntar serviciile autorităților în dorința de a verifica ciupercile care se vând în piețe sau la marginea drumului, însă în prezent decidenții sunt de părere că cel mai sigur lucru este interzicerea comercializării ciupercilor în piețe sau în alte locuri mai mult sau mai puțin improvizate. Dar nici asta și nici campaniile de înfricoșare a populației cu informații false despre încrucișarea ciupercilor bune cu cele otrăvitoare nu au stăvilit pasiunea oamenilor pentru aceste daruri ale naturii.
Din păcate nici numărul otrăvirilor nu a scăzut, motiv pentru care Răzvan Țuculescu a decis că e timpul să se implice și să pună bazele unei școli care să-i învețe pe cei pasionați cum să culeagă ciuperci în siguranță. Deocamdată școala este susținută financiar de cursanți dar Răzvan intenționează să aplice pentru o formă de finanțare europeană pentru a putea extinde programul educaților și spre cei ce nu-și pot permite să plătească nici măcar o sumă modică pentru cursuri. Ne referim aici spre comunitățile marginalizate, de altfel cele mai afectate de otrăvirile cu ciuperci.
Informații despre cursuri se pot găsi pe facebook la adresa La Boletache www.facebook.com/pravaliacuciuperci. Această pagină oferă nu doar informații despre ciuperci ci chiar ciuperci culese din natură și verificate de personal de Răzvan și colaboratorii săi, profiturile astfel obținute fiind destinate tot finanțării școlii.
Verificarea ciupercilor de către specialiști autorizați este SINGURA modalitate în care puteți cumpăra ciuperci proaspăt culese, fără a vă pune sănătatea în pericol.
Magazinul își propune să funcționeze după modelul „Coșul verde” și să ofere clienților ciuperci proaspăt culese, fără intermediari.
Doina Borgovan