Weekend artistic, ediția a II-a, Sala Radio Sighet
Vineri, 15 aprilie, la Sala Radio Sighet a avut loc cea de-a II-a ediție a Weekend-ului Artistic ( un eveniment inițiat și promovat de Editura Valea Verde și Radio România Sighet), în cadrul căruia au fost lansate două volume: „Evreii din Sighet. Scurtă istorie 1600-1940”, semnat de Ioan J. Popescu (reporter Radio Sighet) și „Salut, Sighet!”, autor, Ion Mariș (primul său volum, „Autostop printre gânduri” a fost lansat tot la Sala Radio Sighet în 13 februarie 2016). Și, așa cum îi spune și numele, acest Weekend artistic a adus în fața publicului și muzică prin elevii: Augustin Pop, Mălina Pop și Georgiana Roman, de la C. N. Dragoș Vodă care au participat la începutul acestei luni la Festivalul Concurs “Chants, sons sur scène”, un festival internațional de muzică francofonă, la care Augustin a obţinut premiul II şi va participa la faza finală (cea internațională) de la sfârşitul lunii mai, Mălina – premiul III şi Georgiana – menţiune, toți trei pregătiți de d-na profesor Crina Voinaghi.
Articol editat de , 17 aprilie 2016, 09:46 / actualizat: 1 martie 2017, 14:39
Ioan J. Popescu, sau Johnny cum îl „alintă” apropiații, este deja autorul cel mai publicat la Editura Valea Verde. Cu acest nou volum, „Evreii din Sighet. Scurtă istorie 1600-1940”, Johnny ajunge la trei apariții consecutive la editura noastră („Cartea Sinagogilor” – 2014, „Ghibborim. Evrei sigheteni în Primul Război Mondial” – 2015).
Jurnalistul Ioan J. Popescu este cunoscut în lumea filoiudaică drept un coerent și consecvent cercetător al arhivelor, focalizat în mod firesc pe istoria evreilor sigheteni, cei care și-au lăsat amprenta incontestabilă asupra patrimoniului nostru material și imaterial.
Volumul „Evreii din Sighet. Scurtă istorie 1600-1940”, concis și ușor de lecturat, contribuie în mod fericit la evaluarea nepărtinitoare și fără prejudecăți a aportului comunității evreiești la dezvoltarea economică și culturală a Maramureșului, a Sighetului în special.
Pasionat arhivist, iubitor al Maramureșului, neobosit promotor al valorilor umane, culturale și sociale locale, Johnny a consemnat pe parcursul ultimelor decenii de libertate reală din țara noastră toate căutările și transformările relevante.
Pe lângă reputația consacrată de cercetător avizat al istoriei comunității evreiești, Ioan J. Popescu este și un foarte bun traducător în și din limbile engleză și maghiară.
În mod sigur, Editura Valea Verde va mai publica în următorii ani și alte lucrări concepute de jurnalistul I.J. Popescu, din dorința de-a oferi publicului local mărturii cât mai interesante și inedite privind locuitorii – de diverse etnii – ce au populat și marcat semnificativ istoria acestor meleaguri. (cuvântul editorului Ion Mariș)
„Salut, Sighet!” este o culegere de articole, dar mai ales o culegere de gânduri bune, de amintiri, de nostalgie . În același timp „Salut, Sighet!” poate fi privită ca un model pentru cei tineri pe care îi așteaptă o viață întreagă în față. Pot să afirm că această carte este o întâlnire de taină cu un bun prieten – Sighetu – locul în care ne-am născut cei mai mulți dintre cei prezenți aici, locul în care, indiferent de unde, ne place să ne întoarcem mereu pentru a avea puterea de a merge mai departe, locul cu care ne place să ne mândrim în fața străinilor, pe care îl prezentăm ca inima Maramureșului Istoric.
Structurată pe două părți, cartea ne prezintă „Mari personalități la Sighet”, pentru a ne invita după aceea „În căutarea sighetenilor de succes” ( și nu sunt puțini) .
Nu este puțin lucru să stai la taifas cu oameni care nu prea au timp de așa ceva cum sunt: Toma Enache, Elena Mândru, Călin Georgescu, Lucian Ban, dar mai ales nu e puțin lucru să stai de vorbă cu domniile lor în Sighetul de la capătul României, de la granița Europei, făcând planuri de viitor ori abordând tematici despre dezvoltarea durabilă, despre sărăcia națională sau cea globală, despre ”dezvoltarea sustenabilă a societății românești”.
Îmi voi permite să parafrazez un cronicar român și să spun că și la Sighet se nasc oameni. Care nu-și uită obârșiile și se întorc mereu cu drag acasă, din orice metropolă a lumii. Cu o parte din acești oameni ne invită Ion Mariș să ne întâlnim în partea a doua a cărții sale. Sunt oameni tineri, nu neaparat după datele din buletin, ci mai ales după datele sufletului, ale spiritului, ale modului în care ne transmit rețeta succesului lor. Sunt oameni care s-au format în vremuri când informația era un lux, dar și tineri născuți după 1989, pasionați de științele exacte, de limbile rare, de pictură, fotografie, de munca în administrație, de învățământ, de cercetare în diferite domenii. Sunt oameni care au muncit pentru a-și realiza visele, sunt oameni care nu au uitat că, la Grenoble, Budapesta, Bruxelles, Silicon Valley, Beijing, Oslo, Luxemburg, Berlin ori Târgu Mureș, ei aparțin totuși Sighetului, cu bunele și relele lui, că acesta este locul în care se vor regăsi mereu. Sunt oameni care pot constitui modelul unei generații rebele, care nu mai recunoaște reguli, ori limite, pentru care accesul la informație este neîngrădit, pentru o generație care își caută drumul. (Roxana Pontoș, jurist)
Despre cei doi autori au vorbit: Echim Vancea (directorul Bibliotecii Municipale „Laurențiu Ulici”), Hari Markus (liderul Comunității Evreiești din Sighet), Gheorghe Todinca ( directorul Muzeului Maramureșului), Ioan Dorel Todea (purtătorul de cuvânt al Centrului Cultural Sighet) și irlandezul Peter Hurley.
Filmarea evenimentului este disponibilă AICI ( filmare realizată de dl. Sorin Markus)
Autor, Radio Sighet
Puteți asculta Radio Sighet și on line AICI