Ziua de luptă împotriva hemofiliei
Duminică, 17 aprilie, este marcată ziua de luptă împotriva hemofiliei – o boală care nu se vindecă, dar care, tratată corect, poate fi ţinută sub control.
Cu această ocazie, pacienţii din România trag un semnal de alarmă. Ei spun că autorităţile nu fac suficient pentru a le asigura asistenţa medicală de specialitate.
Bolnavii cer să poată fi trataţi la domiciliu, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene, bani mai mulţi pentru programul naţional şi implementarea Registrului naţional al bolnavilor cu hemofilie.
Pe de altă parte, deşi pacienţii sunt nemulţumiţi, sumele alocate de autorităţi pentru tratarea lor au crescut de la an la an, însă banii au rămas necheltuiţi. Unul dintre motive: protocolul folosit de medici pentru tratarea acestor bolnavi nu a fost actualizat din 2008. Autorităţile sanitare spun însă că documentul va fi lansat în dezbatere publică peste aproximativ o lună.
Hemofilia este o boală cronică, ereditară, caracterizată de lipsa unui factor de coagulare a sângelui. Cu un tratament adecvat, ea poate fi ţinută sub control, iar viaţa persoanei afectate poate fi normală. Cu toate acestea, hemofilicii români ajung să sufere de diverse dizabilităţi încă din copilărie, iar la maturitate, peste 80% dintre ei sunt pensionaţi medical sau asistaţi social.
Articol editat de Camelia Velțan, 17 aprilie 2016, 10:15
Radio România Actualităţi