51% produse româneşti la rafturi în marile magazine
Hipermarketurile vor rămâne deschise şi la sfârşit de săptămână, dar preţul unui produs va trebui să includă doar banii pentru achiziţie şi adaosul comercial, fără alte taxe.
Articol editat de , 19 aprilie 2016, 18:28
În plus, marile lanţuri comerciale vor fi obligate să pună pe rafturi cel puţin 51% produse cumpărate de la producătorii locali sau regionali.
Este vorba despre: carne, legume, fructe, miere, ouă, produse lactate şi de panificaţie.
În sezonul în care nu sunt disponibile produse româneşti, procentul acestora va fi stabilit prin ordin de ministru.
Sunt cele mai importante modificări operate marţi, 19 aprilie, de către deputaţii din Comisia de Agricultură la legislaţia privind comercializarea produselor. Preşedintele Comisiei, Nini Săpunaru, explică:
Vom avea posibilitatea să vedem în supermarketuri, în magazine, la comercianţi, marfă din zona lui. Pentru produsele din carne proaspătă, trebuie să spună de unde este venit, deci să ştie foarte bine, există trasabilitate, numai că acum trecem trasabilitatea pe etichetă. Adică, dacă un cumpărător se duce în magazin şi vrea să cumpere carne din alt stat decât din România să poată să aleagă. (Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor)
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, susţine proiectul de lege privind comercializarea alimentelor.
Cred că este foarte important să încurajăm prezenţa produselor româneşti în magazin. Acum, sigur, că e 51, că e 52, că e 50, că e 49 e o chestiune de nuanţă, să spunem aşa, dar foarte important este să reuşim să încurajăm producătorii noştri să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri. (Achim Irimescu, ministrul Agriculturii)
Raportul urmează să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.