Ascultă Radio România Cluj Live

Gaudeamus Cluj-Napoca 2016 – Jurnal de târg

UPDATE: ora 12

Gaudeamus Cluj-Napoca 2016 – Jurnal de târg

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 aprilie 2016, 12:16 / actualizat: 24 aprilie 2016, 13:07

La finalul ediţiei a XVII-a a Târgului de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, Trofeele Gaudeamus 2016 desemnează prin votul publicului  cele mai apreciate edituri, clasate astfel:

Editura Şcoala Ardeleană – locul I

Editura Humanitas –  locul II

Editura Polirom –  locul III

Cea mai râvnită carte a fost desemnat volumul de convorbiri Altfel despre părintele Arsenie Boca de Marius Vasileanu, apărută la editura Şcoala Ardeleană.

Mai multe citiți AICI

………………………………………………………….

UPDATE: ora 11

Cărțile se întorc acasă este o campanie Radio România prin intermediul căreia biblioteci rurale sunt dotate cu cărți donate. Puteți dona carte până duminică, 24 aprilie, ora 14, dacă veniți la cortul expozițional Gaudeamus din Piața Unirii din centrul Clujului.

 

Duminică este ultima zi a Târgului de carte Gaudeamus Cluj 2016. După festivitatea decernării trofeelor Gaudeamus, la ora 15, expoziția cărții se va încheia. Până atunci, puteți profita de multitudinea de oferte afișate la toate standurile.

 

……………………………………………………………

UPDATE: ora 19.00

Duminică, 24 aprilie, se încheie la Cluj a XVII-a ediţie a Târgului de carte Gaudeamus Cluj-Napoca cu festivitatea decernării trofeelor Gaudeamus, la ora 12. Participanţii apreciază această ediţie ca una de succes în care şi-au atins obiectivele de vânzări, urmând ca bilanţul final să ne ofere şi imaginea în cifre a Târgului Gaudeamus Cluj 2016.
Duminică până la ora 15, însă, târgul rămâne deschis şi programează noi lansări de carte. Dintre ele atrag atenţia ultimele lansări  însoţite de lectură publică ale cărţilor de arhivare a istoriei dansului românesc, cu începere la ora 14. Astfel sunt cele trei volume de  cronici de dans adunate sub titlul O lume întreagă în fărâme, semnate de Liana Tugearu şi Ioan Tugearu şi Trixy Checais – Cartografia zborului de Gina Şerbănescu.

UPDATE: ora 16,30

Cartea ”Taifas cu menestreli. Interviurile Diligenței de Bizanț” a fost lansată de colegul nostru Florin Săsărman, la Gaudeamus Cluj 2016.

…………………………………………………….

UPDATE: ora 15

Ducu Mogoșeanu, managerul Radio Craiova, a lansat P.I.L.A, Partidul Intelectualilor Liber Angajați, la Gaudeamus Cluj 2016 alături de Bogdan Roșca Zasmencu, managerul Radio Cluj

Umor doar pentru oameni inteligenți!

 

 

 

UPDATE: ora 13

Editura Eikon a lansat volumele: „O antropologie mistică. Introducere în gândirea Părintelui Stăniloaie”, de Sandu Frunză; „Spiritualismul rus în secolul XX”, de Ivan Ivlampie; „În dialog. Studii de filosofie creștină, teologie politică și istoria religiei”, de Ion Cordoneanu; „Adevăratul Cioran”, de Calinic Argeșeanul.
Invitați la eveniment: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Ariana Guga, Christian Crăciun, Sandu Frunză, moderator: Valentin Ajder


Editura Ecou Transilvan a lansat volumele: „Virtuți și vicii ”, autor Ioana Fărcaș; „Elixirul albastru”, autor Rodica Scutaru Milaș.

 

UPDATE: ora 12

Elevii clujeni, olimpici premiați la competiții internaționale, împreună cu cadrele didactice care i-au pregătit, au fost premiați la Gaudeamus 2016.

La Cluj, sâmbătă este a patra de zi a Târgului Gaudeamus, iar statisticile parţiale semnalează până acum 15.000 de vizitatori şi vânzări importante, ne spun reprezentanţii editurilor.

Sâmbăta s-a deschis cu la lansarea  (editurii Humanitas) volumului de poezie pentru adulţi şi copii(!) de T.S. Eliot, Pisicoteca practică a lu’ Moş Pârşu în traducerea lui Florin Bican. Poemele lui Eliot considerate mult timp intraductibile în unele limbi (de exemplu franceza) găsesc în transpunerea lui Florin Bican o  adaptare la reperele  româneşti,  esenţiale în păstrarea sipritului versurilior lui Eliot.

pisicoteca-practica-a-lu-mos-parsu_1_fullsize

Aceeaşi editură Humanitas lansează de la ora 15.30 si două cărţi ale călătorilor străini în Ţările Române în secolul XIX , James O.Noyes  şi Patrick O Brien.

Lansările zilei de sâmbătă aduc din nou în avanscenă  scriitorii clujeni. Sandu Frunză semnează volumul O antropologie mistică. Introducere în gândirea părintelui Stăniloaie lansată la ora 12. 30 (editura Eikon), urmată  la ora 13.30  de lansarea unui nou volum al lui Vasile Puşcaş Negocieri pentru parteneriate (editura Şcoala Ardeleană).

 Sâmbătă, 23 aprilie, a patra zi a Târgului Gaudeamus 2016
………………………………………………………..
În primele trei zile, peste 12.000 de persoane au vizitat Târgul de carte Gaudeamus de la Cluj.
Sâmbătă, de ziua mondială a cărţii, mai multe evenimente editoriale inedite sunt pregătite de editurile participante.
Doritorii se pot întâlni, de la ora 13:30 cu profesorul Vasile Puşcaş, fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană. Domnia sa îşi lansează la Gaudeamus volumului „Negocieri pentru parteneriate”. Cartea va fi prezentată de eseistul Aurel Codoban.
De la ora 14:30, în premieră se lansează volumul inedit „Batum. Piesă în patru acte” de Mihail Bolgakov.  Este o piesă de teatru despre Stalin. Mihail Bulgakov a trăit multă vreme cu obsesia lui Stalin, în sensul că a tot aşteptat să fie omorât de Stalin, dar Stalin nu l-a omorât, pentru că-i era simpatic, spune editorul Vasile George Dîncu.
Piesa este tradusă pentru prima dată în româneşte de Nicolae Bosbiciu, un profesor din Năsăud care în prezent lucrează la o teză de doctorat având ca temă teatrul lui Bulgakov.
 
Tot sâmbătă avem prilejul unei întâlniri cu muzica folk, la lansarea cărţii „Taifas cu menestreli”, semnată de Florin Săsărman şi Vali Şerban, de la ora 16:30.
Merită menţionate şi două volume de memorii ale unor călători străini în ţările române din secolul 19, ce vor fi lansate la ora 15:30, la standul Editurii Humanitas.
 ……………………………………………………..
UPDATE: ora 17

Thomas Rednik, clasa a XI-a la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca va reprezenta Clujul la finala națională a Concursului de Lectură Mircea Nedelciu care va avea loc la București.

Membrii juriului, profesoarele de limba și literatura română, Claudia Sava (Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu), Mihaela Popa (Liceul Teoretic Onisifor Ghibu) și Alina Popa (Liceul Teoretic Avram Iancu) au luat decizia fianlă după ce toți cei 12 concurenți au fost testați cu întrebări din materia clasei a 11-a.

………………………………………………….
UPDATE: ora 12
Fântâna lacrimilor. Teatru inedit de Valeriu Anania. Ediție critică și prefațată de Aurel Sasu.
Lansarea, moment al Editurii Școala ardeleană, a fost susținută de poetul Horia Bădescu, Pr. Ioan Chirilă și prof. Aurel Sasu.

 UPDATE: ora 11,30 
Școala Altfel la Târgul de carte Gaudeamus 2016. Clasa a III-a

UPDATE: ora 10,30

A treia zi a Târgului de carte Gaudeamus Cluj a debutat vineri, 22 aprilie, cu lansările  editurii clujene Casa cărţii de ştiinţă.

Printre ele, Cu moartea în suflet. Cioran-tango de Élisa Brune prezentată de prof.  dr. Rodica Bakonsky, care, de altfel, a şi îngrijit acest valoros volum de mărturii-eseuri.

 Nu e nici roman, nici eseu, nici memorii, nici jurnal, nici  autobiografie dar are ceva din toate aceste genuri, pendulând între punerea în scenă a angoasei în cotidianul familiar, în context doct, saturat filozofic, sau în context pseudo-mistic. Bântuită de o spaimă viscerală în faţa finitudinii, încercată noapte de noapte încă din adolescenţă, Élisa Brune descoperă, la 18 ani, textele lui Cioran, la rândul lui locuit de moarte, „obosit de istorie şi cultură, de conştiinţa de a exista în universul întâmplător”.  Îl simte atât de aproape de frământările ei încât 10 ani mai târziu, exasperată, se hotărăşte să îi scrie. Scrisoarea nu mai pleacă însă. Cioran îşi întâlneşte eternitatea în chiar noaptea următoare.  (prof.dr. Rodica Baconsky)

coperta_Cioran-tango

…………………………………………………………………………
La ora deschiderii, cortul expozițional din Piața Unirii, din Cluj-Napoca a fost plin de vizitatori…mai mari, mai mici…toți plini de curiozitate. Oare ce cărți au mai apărut?

Vineri, a treia zi a Târgului Gaudeamus Cluj Napoca 2016
…………………………………………………………..
Joi, a doua zi a Târgului Gaudeamus Cluj Napoca 2016
UPDATE ORA 12:00
Ziua a doua la Târgul de carte Gaudeamus Cluj a debutat cu lansarea, de la ora 12:00, a cărții Mai aproape de Hristos a Înaltpreasfinției Sale Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Prima parte a zilei e dedicată, de altfel, cărților de spiritualitate, care se bucură de interes în rândul vizitatorilor Târgului Gaudeamus Cluj Napooca.
……………………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE ora 11:30
Am luat pulsul vânzărilor după prima zi. Reprezentanții editurilor se declară mulțumiți; ieri au vândut peste așteptări.

Editura All a vândut mai ales cărți de istorie, dezvoltare personală, dar și din seria cărți în dar.

La Presa Universitara Clujeană, editura UBB, se cere Istoria Transilvaniei în trei volume, epuizată încă de ieri.

Librăria Librarium  a vândut surprinzător de bine pentru prima zi, spune directorul ei, Valentin Derevleanu, care spune că s-a vândut bine  mai ales cartea pentru copii.

Editura Humanitas practică reduceri între 10-30 %, iar Amos Oz,  Iuda, e cea mai ceruta carte a zilei de ieri la standul lor.

La Editura Polirom s-a cerut beletristica străină pentru care oferă reduceri de 20%.

La Curtea Veche Publishing  s-a cerut cărțile de dezvoltare personala, și cărțile de bucate.

Școala Ardeleană lansează vineri cartea de convorbiri Altfel despre părintele Arsenie Boca de Marius Vasileanu, care s-a bucurat de interesul cumpărătorilor. Reducerile pe care le oferă merg de la 10 la50 %.

Editura albanezilor din Romania, Privirea (de la Craiova) oferă cărți gratis de istorie, folclor și tradiții ale albanezilor din România.

 La Get Music s-au vândut bine vinilurile.
A doua zi a Târgului Gaudeamus debutează la ora 12:00 cu lansarea unui volum semnat de Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, intitulat ”Mai aproape de Hristos”. Invitați să vorbească la lansare sunt profesorul universitar Ilie Rad și preotul Ioan Bizău.
Programul continuă apoi cu mai multe evenimente organizate de Editura Eikon. Directorul Valentin Ajder spune că vor fi lansate 13 volume.
De reținut, de la ora 15 lansarea volumului ”Cetățe medievale din Sudul Transilvaniei – Zece trasee culturale”, semnat de scriitorul german Arne Franke, ce apare în condiții grafice identice cu cele în care a apărut în Germania.
De asemenea, merită menționat romanul istoric al scriitoarei Iulia Cubleșan și intitulat ”Inelul domniței Catrina”. De altfel, cu acest roman Editura Eikon inaugurează o nouă colecție de romane istorice.
Pentru seara de joi reținem de la ora 17, când va fi lansat volumul de poezie ”Ziua fiului omului” de Dan Damaschin, unul dintre cei mai importanți poeți contemporani.
Și editura Ecou Transilvan programează mai multe evenimente editoriale.
Reținem de la ora 19:30 lansarea a două cărți de versuri semnate de Ionel Sporea, ”Dincolo de iubire și ură” și ”Insula trandafirilor”.
………………………………………………………………………………………………………………………………………..
UPDATE ora 17:00

Tot miercuri a fost prezentată singura aplicație din România care permite ascultarea audiobookurilor direct pe telefon, tabletă sau pe calculator, fără să mai fie nevoie de suportul pe CD.

Cofondatorul aplicației, Alexandru Vesa, spune că Audio Librăria nu face concurență cărților clasice, ci este un mijloc complementare, care permite ascultarea cărților atunci când nu avem posibilitatea să citim.

 

aplicatie audiobook (2)

Un stand colorat ne-a atrans în mod deosebit atenția, mai ales că promovează Imunitatea la nefericire.
Autorarea cărții, Mihaela Spiridonescu, spune că a scris cartea Imun la nefericire după ce și-a schimbat complet stilul de viață. Un stil de viață bazat pe armonie.
imun la nefericire (1)

UPDATE ora 16,30:

Profesorul Ilie Rad a lansat cartea Însemnările unui om de rând: pagini de jurnal și memorii de Mihai Beniuc-publicată la Editura Mega.

 

UPDATE ora 14:

A fost inaugurat Raftul Liber de la Gaudeamus Cluj 2016.  Vă puteți servi gratis cu cartea dorită, doar dacă lăsați la schimb altă carte.  

Alina Nechita

 

UPDATE: ora 12:30

Poeta Ana Bandiana, o prezență surpriză la Gaudeamus Cluj 2016! Aflată în drum spre Sighetu-Marmației, scriitoarea s-a oprit o clipă și la Târgul de carte din Piața Unirii, unde, după cum ne-a declarat, a cumpărat un dicționar al scriitorilor transilvăneni. Totodată, a schimbat și două vorbe cu poetul Adrian Popescu, cel care anul trecut a fost președintele de onoare al Târgului Gaudeamus Cluj, ediția din 2015.

 

 

A XVII-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus a fost inaugurată la Cluj-Napoca în 20 aprilea, la ora 11:00. La festivitatea de deschidere au participat președintele de onoare al acestei ediții, poetul Horia Bădescu, președintele Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor, Irina Petraș, primarului Clujului, Emil Boc și subprefectul Gyorke Zoltan.

 

gaudeams 2016 deschidere (4)

Programul evenimentelor – Miercuri, 20 aprilie

11:00 DESCHIDEREA OFICIALĂ A CELEI DE A XVII-A EDIŢII A TÂRGULUI GAUDEAMUS CLUJ-NAPOCA

12:00 – 12:30 – EDITURA EIKON – Lansare: Enciclopedia familiilor nobile maramureșene de origine română / The Encyclopedia of Noble Families of a Romanian Origin in Maramureș County, ediție îngrijită de Ion și Livia Piso, traducere în engleză de Ligia Tomoiagă. Invitați: Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Vasile Gogea, Nicoale Hodor, Moderator: Valentin Ajder

12:30 – 13:00 – EDITURA EIKON – Lansarea volumelor: Petru Ursache, Omul bun al culturii românești. Apaos, ediție îngrijită de Magda Ursache; Petru Ursache, monografie,de Iordan Datcu; Omul din Calidor, de Petru Ursache, ediția a II-a, cu un cuvânt de însoțire de Magda Ursache. Invitați: Vasile Gogea, Mircea Popa, Moderator: Valentin Ajder

13:00 – 13:30 – EDITURA EIKON – Lansarea volumelor: Sonetele lui Marin Sorescu, de Ada Stuparu; Marin Sorescu în documente inedite, de Maria Ionică și GeorgeSorescu; Berăria Luther, de Marian Ilea. Invitați: Cosmin Borza, Marian Ilea. Moderator: Valentin Ajder

14:00 – 15:00 – UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERNIARĂ CLUJ-NAPOCA – Lansare carte: Tratat aplicativ de protecția plantelor; Invitaţi: prof. dr. Oroian Ioan, Covrig Ilie, Odagiu Antonia. Lansare: Tradiție și inovație în învățământul agricol dinTransilvania, Invitat: prof. dr. Doru Pamfil. Lansare: Toxicologia produselor alimentare. Invitaţi: Ramona Suharoschi, Pop Oana Lelia. Lansare carte: Artă florală. Invitată: Erzsebet Buta

15:00 – 16:00 – CUTIUŢA CU POVEŞTI – Atelier de mimă şi rimă pentru copii

16:00 – 16:30 – EDITURA EIKON – Lansare de carte: Plotin: despre frumos, traducere din greacă și interpretare de Dan Tomuleț. Invitați: Alexandru Baumgarten, Alin Tat, Dan Tomuleț. Moderator: Valentin Ajder

16:30 – 17:00 – EDITURA MEGA – Lansare de carte: Însemnările unui om de rând: pagini de jurnal şi memorii (1965 – 1969; 1971; 1974) de Mihai Beniuc. Vor vorbi: Ion Cristofor şi Irina Petraş.

17:30 – 18:00 – AUDIO LIBRĂRIA – Prezentarea singurei aplicaţii din România care permite ascultarea audiobook-urilor direct de pe smartphone, tabletă sau web. Prezintă: Alexandru Vesa, cofondator al aplicației.

18:00 – 18:30 – EDITURA EIKON – Lansare de carte: Fantezii dulcicolore de Giovanna Prezintă: Ioana Irimeș, Valentin Ajder.

19:00 – 19:45 – EDITURA EIKON – Seară de poezie: Lansarea volumelor: Structuri pentru demolat gala, de Carmen Nicoară; Apocrife, de Cristi Ardelean; Călcâiul de pâine, de Adrian Tarța; Ierburi cât casa, nimic altceva, de Viorel Lică; Ereticul răstignit, versuri, de Nicolae Adam; Nerătăcitele rostiri, de Georgeta Minodora Resteman; În urna fixă a timpului, de Eliza Macadan; Orașul cu gropi în obraz, de Alexandra Bodnaru; Poeme în proză, de Sebastian Lascu; Versuri de Horațiu Moldoveanu; Adio, dar rămân cu tine!, de Anton Jurebie; Varianta B, versuri, de Lidia Lazu Invitați: Andrea H. Nedeș, Carmen Nicoară, Răzvan Krivach, Cristi Ardelean, Adrian Tarța, Moderator: Valentin Ajder

Carmen Sas

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.

 

Fotograful între artă și comercial
Poveștile noastre sâmbătă, 20 august 2016, 06:00

Fotograful între artă și comercial

Radu Constantin Ilea a absolvit Academia de Arte Vizuale “Ioan Andreescu”, secția foto/video/ procesare computerizată a imaginii, la Cluj, în...

Fotograful între artă și comercial
Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Poveștile noastre vineri, 19 august 2016, 06:00

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]

Spunem povești cu împărătese la 700 de ani de atestare a Clujului ca oraș. Împărătesele care au locuit la Cluj sau doar au trecut prin...

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Ziua internațională a pisicii negre
Poveștile noastre miercuri, 17 august 2016, 06:00

Ziua internațională a pisicii negre

Multe superstiții care au în cantrul lor această minunată felină cu blana de culoarea nopții, au „supraviețuit” de-a lungul...

Ziua internațională a pisicii negre
Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Poveștile noastre marți, 16 august 2016, 06:00

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor

Cluj-Napoca este capitala neoficială a Transilvaniei, şi chiar dacă (probabil!) nu veţi găsi acolo vampiri, în schimb puteţi explora castele,...

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Poveștile noastre sâmbătă, 13 august 2016, 06:00

Satele unite ale Maramureşului

Irlandezul Peter Hurley, stabilit de 22 de ani în România, în Maramureș, vă invită la cea de-a șaptea ediție a proiectului Drumul Lung spre...

Satele unite ale Maramureşului
Poveștile noastre vineri, 12 august 2016, 06:00

La ce să fii atent când cumperi o locuință

Când ai în plan o nouă achiziție de locuință ești pus pe fapte mari, se zice. Ideea este, ca atunci când alegi, decizia să să fie cea mai...

La ce să fii atent când cumperi o locuință
Poveștile noastre miercuri, 10 august 2016, 10:14

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august

Dacă este august, sunt Perseidele. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre roiurile de meteori activi...

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august
Poveștile noastre duminică, 31 iulie 2016, 08:34

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave

Nu e voie să zici negri americani ci afro-americani, nu e voie să zici ţigani ci romi, nu e voie să zici handicapaţi (nici măcar oameni cu...

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave