Gaudeamus Cluj-Napoca 2016 – Jurnal de târg
UPDATE: ora 12
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 aprilie 2016, 12:16 / actualizat: 24 aprilie 2016, 13:07
La finalul ediţiei a XVII-a a Târgului de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, Trofeele Gaudeamus 2016 desemnează prin votul publicului cele mai apreciate edituri, clasate astfel:
Editura Şcoala Ardeleană – locul I
Editura Humanitas – locul II
Editura Polirom – locul III
Cea mai râvnită carte a fost desemnat volumul de convorbiri Altfel despre părintele Arsenie Boca de Marius Vasileanu, apărută la editura Şcoala Ardeleană.
Mai multe citiți AICI
………………………………………………………….
UPDATE: ora 11
Cărțile se întorc acasă este o campanie Radio România prin intermediul căreia biblioteci rurale sunt dotate cu cărți donate. Puteți dona carte până duminică, 24 aprilie, ora 14, dacă veniți la cortul expozițional Gaudeamus din Piața Unirii din centrul Clujului.
Duminică este ultima zi a Târgului de carte Gaudeamus Cluj 2016. După festivitatea decernării trofeelor Gaudeamus, la ora 15, expoziția cărții se va încheia. Până atunci, puteți profita de multitudinea de oferte afișate la toate standurile.
……………………………………………………………
UPDATE: ora 19.00
UPDATE: ora 16,30
Cartea ”Taifas cu menestreli. Interviurile Diligenței de Bizanț” a fost lansată de colegul nostru Florin Săsărman, la Gaudeamus Cluj 2016.
…………………………………………………….
UPDATE: ora 15
Ducu Mogoșeanu, managerul Radio Craiova, a lansat P.I.L.A, Partidul Intelectualilor Liber Angajați, la Gaudeamus Cluj 2016 alături de Bogdan Roșca Zasmencu, managerul Radio Cluj.
Umor doar pentru oameni inteligenți!
UPDATE: ora 13
Editura Eikon a lansat volumele: „O antropologie mistică. Introducere în gândirea Părintelui Stăniloaie”, de Sandu Frunză; „Spiritualismul rus în secolul XX”, de Ivan Ivlampie; „În dialog. Studii de filosofie creștină, teologie politică și istoria religiei”, de Ion Cordoneanu; „Adevăratul Cioran”, de Calinic Argeșeanul.
Invitați la eveniment: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Ariana Guga, Christian Crăciun, Sandu Frunză, moderator: Valentin Ajder
Editura Ecou Transilvan a lansat volumele: „Virtuți și vicii ”, autor Ioana Fărcaș; „Elixirul albastru”, autor Rodica Scutaru Milaș.
UPDATE: ora 12
Elevii clujeni, olimpici premiați la competiții internaționale, împreună cu cadrele didactice care i-au pregătit, au fost premiați la Gaudeamus 2016.
La Cluj, sâmbătă este a patra de zi a Târgului Gaudeamus, iar statisticile parţiale semnalează până acum 15.000 de vizitatori şi vânzări importante, ne spun reprezentanţii editurilor.
Sâmbăta s-a deschis cu la lansarea (editurii Humanitas) volumului de poezie pentru adulţi şi copii(!) de T.S. Eliot, Pisicoteca practică a lu’ Moş Pârşu în traducerea lui Florin Bican. Poemele lui Eliot considerate mult timp intraductibile în unele limbi (de exemplu franceza) găsesc în transpunerea lui Florin Bican o adaptare la reperele româneşti, esenţiale în păstrarea sipritului versurilior lui Eliot.
Aceeaşi editură Humanitas lansează de la ora 15.30 si două cărţi ale călătorilor străini în Ţările Române în secolul XIX , James O.Noyes şi Patrick O Brien.
Lansările zilei de sâmbătă aduc din nou în avanscenă scriitorii clujeni. Sandu Frunză semnează volumul O antropologie mistică. Introducere în gândirea părintelui Stăniloaie lansată la ora 12. 30 (editura Eikon), urmată la ora 13.30 de lansarea unui nou volum al lui Vasile Puşcaş Negocieri pentru parteneriate (editura Şcoala Ardeleană).
Thomas Rednik, clasa a XI-a la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca va reprezenta Clujul la finala națională a Concursului de Lectură Mircea Nedelciu care va avea loc la București.
Membrii juriului, profesoarele de limba și literatura română, Claudia Sava (Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu), Mihaela Popa (Liceul Teoretic Onisifor Ghibu) și Alina Popa (Liceul Teoretic Avram Iancu) au luat decizia fianlă după ce toți cei 12 concurenți au fost testați cu întrebări din materia clasei a 11-a.
A treia zi a Târgului de carte Gaudeamus Cluj a debutat vineri, 22 aprilie, cu lansările editurii clujene Casa cărţii de ştiinţă.
Printre ele, Cu moartea în suflet. Cioran-tango de Élisa Brune prezentată de prof. dr. Rodica Bakonsky, care, de altfel, a şi îngrijit acest valoros volum de mărturii-eseuri.
Nu e nici roman, nici eseu, nici memorii, nici jurnal, nici autobiografie dar are ceva din toate aceste genuri, pendulând între punerea în scenă a angoasei în cotidianul familiar, în context doct, saturat filozofic, sau în context pseudo-mistic. Bântuită de o spaimă viscerală în faţa finitudinii, încercată noapte de noapte încă din adolescenţă, Élisa Brune descoperă, la 18 ani, textele lui Cioran, la rândul lui locuit de moarte, „obosit de istorie şi cultură, de conştiinţa de a exista în universul întâmplător”. Îl simte atât de aproape de frământările ei încât 10 ani mai târziu, exasperată, se hotărăşte să îi scrie. Scrisoarea nu mai pleacă însă. Cioran îşi întâlneşte eternitatea în chiar noaptea următoare. (prof.dr. Rodica Baconsky)
Editura All a vândut mai ales cărți de istorie, dezvoltare personală, dar și din seria cărți în dar.
La Presa Universitara Clujeană, editura UBB, se cere Istoria Transilvaniei în trei volume, epuizată încă de ieri.
Librăria Librarium a vândut surprinzător de bine pentru prima zi, spune directorul ei, Valentin Derevleanu, care spune că s-a vândut bine mai ales cartea pentru copii.
Editura Humanitas practică reduceri între 10-30 %, iar Amos Oz, Iuda, e cea mai ceruta carte a zilei de ieri la standul lor.
La Editura Polirom s-a cerut beletristica străină pentru care oferă reduceri de 20%.
La Curtea Veche Publishing s-a cerut cărțile de dezvoltare personala, și cărțile de bucate.
Școala Ardeleană lansează vineri cartea de convorbiri Altfel despre părintele Arsenie Boca de Marius Vasileanu, care s-a bucurat de interesul cumpărătorilor. Reducerile pe care le oferă merg de la 10 la50 %.
Editura albanezilor din Romania, Privirea (de la Craiova) oferă cărți gratis de istorie, folclor și tradiții ale albanezilor din România.
Tot miercuri a fost prezentată singura aplicație din România care permite ascultarea audiobookurilor direct pe telefon, tabletă sau pe calculator, fără să mai fie nevoie de suportul pe CD.
Cofondatorul aplicației, Alexandru Vesa, spune că Audio Librăria nu face concurență cărților clasice, ci este un mijloc complementare, care permite ascultarea cărților atunci când nu avem posibilitatea să citim.
Autorarea cărții, Mihaela Spiridonescu, spune că a scris cartea Imun la nefericire după ce și-a schimbat complet stilul de viață. Un stil de viață bazat pe armonie.
UPDATE ora 16,30:
Profesorul Ilie Rad a lansat cartea Însemnările unui om de rând: pagini de jurnal și memorii de Mihai Beniuc-publicată la Editura Mega.
UPDATE ora 14:
A fost inaugurat Raftul Liber de la Gaudeamus Cluj 2016. Vă puteți servi gratis cu cartea dorită, doar dacă lăsați la schimb altă carte.
Alina Nechita
UPDATE: ora 12:30
Poeta Ana Bandiana, o prezență surpriză la Gaudeamus Cluj 2016! Aflată în drum spre Sighetu-Marmației, scriitoarea s-a oprit o clipă și la Târgul de carte din Piața Unirii, unde, după cum ne-a declarat, a cumpărat un dicționar al scriitorilor transilvăneni. Totodată, a schimbat și două vorbe cu poetul Adrian Popescu, cel care anul trecut a fost președintele de onoare al Târgului Gaudeamus Cluj, ediția din 2015.
A XVII-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus a fost inaugurată la Cluj-Napoca în 20 aprilea, la ora 11:00. La festivitatea de deschidere au participat președintele de onoare al acestei ediții, poetul Horia Bădescu, președintele Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor, Irina Petraș, primarului Clujului, Emil Boc și subprefectul Gyorke Zoltan.
Programul evenimentelor – Miercuri, 20 aprilie
11:00 DESCHIDEREA OFICIALĂ A CELEI DE A XVII-A EDIŢII A TÂRGULUI GAUDEAMUS CLUJ-NAPOCA
12:00 – 12:30 – EDITURA EIKON – Lansare: Enciclopedia familiilor nobile maramureșene de origine română / The Encyclopedia of Noble Families of a Romanian Origin in Maramureș County, ediție îngrijită de Ion și Livia Piso, traducere în engleză de Ligia Tomoiagă. Invitați: Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Vasile Gogea, Nicoale Hodor, Moderator: Valentin Ajder
12:30 – 13:00 – EDITURA EIKON – Lansarea volumelor: Petru Ursache, Omul bun al culturii românești. Apaos, ediție îngrijită de Magda Ursache; Petru Ursache, monografie,de Iordan Datcu; Omul din Calidor, de Petru Ursache, ediția a II-a, cu un cuvânt de însoțire de Magda Ursache. Invitați: Vasile Gogea, Mircea Popa, Moderator: Valentin Ajder
13:00 – 13:30 – EDITURA EIKON – Lansarea volumelor: Sonetele lui Marin Sorescu, de Ada Stuparu; Marin Sorescu în documente inedite, de Maria Ionică și GeorgeSorescu; Berăria Luther, de Marian Ilea. Invitați: Cosmin Borza, Marian Ilea. Moderator: Valentin Ajder
14:00 – 15:00 – UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERNIARĂ CLUJ-NAPOCA – Lansare carte: Tratat aplicativ de protecția plantelor; Invitaţi: prof. dr. Oroian Ioan, Covrig Ilie, Odagiu Antonia. Lansare: Tradiție și inovație în învățământul agricol dinTransilvania, Invitat: prof. dr. Doru Pamfil. Lansare: Toxicologia produselor alimentare. Invitaţi: Ramona Suharoschi, Pop Oana Lelia. Lansare carte: Artă florală. Invitată: Erzsebet Buta
15:00 – 16:00 – CUTIUŢA CU POVEŞTI – Atelier de mimă şi rimă pentru copii
16:00 – 16:30 – EDITURA EIKON – Lansare de carte: Plotin: despre frumos, traducere din greacă și interpretare de Dan Tomuleț. Invitați: Alexandru Baumgarten, Alin Tat, Dan Tomuleț. Moderator: Valentin Ajder
16:30 – 17:00 – EDITURA MEGA – Lansare de carte: Însemnările unui om de rând: pagini de jurnal şi memorii (1965 – 1969; 1971; 1974) de Mihai Beniuc. Vor vorbi: Ion Cristofor şi Irina Petraş.
17:30 – 18:00 – AUDIO LIBRĂRIA – Prezentarea singurei aplicaţii din România care permite ascultarea audiobook-urilor direct de pe smartphone, tabletă sau web. Prezintă: Alexandru Vesa, cofondator al aplicației.
18:00 – 18:30 – EDITURA EIKON – Lansare de carte: Fantezii dulcicolore de Giovanna Prezintă: Ioana Irimeș, Valentin Ajder.
19:00 – 19:45 – EDITURA EIKON – Seară de poezie: Lansarea volumelor: Structuri pentru demolat gala, de Carmen Nicoară; Apocrife, de Cristi Ardelean; Călcâiul de pâine, de Adrian Tarța; Ierburi cât casa, nimic altceva, de Viorel Lică; Ereticul răstignit, versuri, de Nicolae Adam; Nerătăcitele rostiri, de Georgeta Minodora Resteman; În urna fixă a timpului, de Eliza Macadan; Orașul cu gropi în obraz, de Alexandra Bodnaru; Poeme în proză, de Sebastian Lascu; Versuri de Horațiu Moldoveanu; Adio, dar rămân cu tine!, de Anton Jurebie; Varianta B, versuri, de Lidia Lazu Invitați: Andrea H. Nedeș, Carmen Nicoară, Răzvan Krivach, Cristi Ardelean, Adrian Tarța, Moderator: Valentin Ajder
Carmen Sas
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.