Obiecte de patrimoniu confiscate expuse la Cluj
Bunuri de patrimoniu confiscate sau predate de persoane care le-au găsit întâmplător expuse la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 aprilie 2016, 06:00
Acţiunea se derulează în cadrul programului Şcoala Altfel şi este organizată de Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Română.
Subcomisarul Cristian Luca spune că cele mai multe obiecte de patrimoniu au fost confiscate în târguri, unde se încerca comercializarea lor ilegală.
Doctor în istorie, Cristian Luca precizează că judeţul Cluj este al doilea din ţară ca număr de monumente şi situri arheologice clasificate motiv pentru care şi numărul de obiecte de patrimoniu este mare.
Sunt expuse bunuri recuperate ca urmare a activităţii de braconaj arheologic, cum ar fi săbii şi topoare din epoca bronzului, inele, sigilare medievale, icoane, precum şi monede din aur descoperite întâmplător şi predate instituţiilor abilitate. Sunt oameni de bună credinţă care le predau, sunt oameni care încearcă să comercializeze ilegal şi să ascundă produsul braconajului arheologic. Anul trecut poliţia clujeană a recuperat peste 1.500 de bunuri culturale, produs al infracţionalităţii în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional. (subcomisar dr. Cristian Luca)
Subcomisarul Cristian Luca a precizat că braconajul arheologic este infracţiune, iar pedeapsa pentru cei prinşi este confiscarea bunului şi închisoare de la trei luni la trei ani.
El aminteşte că, pentru obiectele de patrimoniu găsite întâmplător şi predate instituţiilor statului, persoana în cauză primeşte o recompensă de până la 30 la sută din valoarea bunului descoperit.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.