Sport pentru sănătate: Pasiunea pentru sport se moștenește
De la mișcare până la sportul de performanță este cale lungă, însă la Cluj tinerii care vor să devină campioni pot urma cursurile Liceului cu Program Sportiv.
Articol editat de cristina.rusu, 20 aprilie 2016, 09:40 / actualizat: 28 noiembrie 2016, 16:30
În cadrul săptămânii Școala altfel, am fost vizitați de câțiva elevi de la Liceul cu Program Sportiv din Cluj, iar printre ei s-a aflat și Călin Hossu, un tânăr handbalist în vârstă de 17 ani.
El ne-a mărturisit că a moștenit pasiunea pentru sport de la tatăl și de la fratele său, handbalul fiind practic, un sport de familie:
Tatăl meu a făcut handbal de performanță la fel ca și fratele meu, tatăl meu a ajuns departe, a jucat și prin alte țări. La vârsta de 7 ani i-am spus că doresc și eu să încep handbalul și să ajung mai departe decât ei. Momentan îmi merge chiar bine, am multe rezultate foarte bune. Acum joc la juniori la Liceu cu Program Sportiv din Cluj, dar sunt și legitimat la Clubul Universitatea la echipa de seniori. (Călin Hossu)
Dan Izvoreanu: Ai început să faci handbal pentru că l-ai văzut pe tatăl tău practicând și ți-ai dorit să fi ca el sau îți place pur și simplu? Vrei să ajungi la o echipă mare să joci handbal de performanță? Ăsta e visul tău?
Ambele. Visul meu e să ajung în Liga din Germania. Eu joc inter stâng și extremă stângă, câteodată la seniori, pentru că încă nu am înălțimea necesară, am doar 1,86 sper să ajung măcar la 1,90 deși tatăl meu are 2 metri. (Călin Hossu)
Dan Izvoreanu: Să înțeleg că tu ai deja disciplină, care merge dincolo de sport, în sensul că manânci sănătos…
Câteodată mai am scăpări mănânc tot felul de prostii, dar sunt conștient că nu e bine. (Călin Hossu)
Călin Hossu nu a venit singur la radio ci însoțit de doamna dirigintă.
Gabriela Rusu predă la clasa de handbal băieți și volei fete de la Liceul cu Program Sportiv din Cluj.
Ea ne-a mărturisit că, în ziua de azi, copiii sunt mai puțin atrași de sportul de performanță iar atunci când au loc selecții, întâmpină unele dificultăți în a găsi viitori sportivi:
Lumea fuge de o activitate organizată. Asta este impresia mea în momentul în care mergem prin școli la activitățile de selecție.
Probabil preferă mai multă libertate, să iasă să se plimbe cu bicicleta cu trotineta.. Mă gândesc că pentru a selecționa copiii pentru diferite ramuri de sport, ei și părinții se orientează și la tradiția din orașul respectiv. Clujul având tradiție în ultima perioadă cu baschetul sau fotbalul, toată lumea merge la fotbal, chiar dacă nu prea mai avem, fotbal. Avem cinci secții la Liceul cu Program Sportiv: handbal băieți, volei fete, atletism, fotbal și judo. Primul lucru, ne întreabă, baschet nu este?
Poate avem mici dificultăți, dar găsim copii, și eu sper să ridicăm handbalul din nou, acolo unde a fost și unde îi este locul în Cluj. Handbalul feminin a fost și este pe cale ascendentă. Rezultatele internaționale ne ajută și sperăm să ne ajute în continuare, de asemenea sperăm și în revigorarea handbalului masculin. (Gabi Rusu)
Dan Izvoreanu: Dumneavoastră de când predați sportul?
Din 1983 când am terminat facultatea, în 1989 am revenit acasă, la Cluj, unde am lucrat la Clubul Sportiv Viitorul, la Liceul Unirea și într-un final glorios am reușit să facem un Liceu sportiv pe care ni l-am dorit. (Gabriela Rusu, profesor și antrenor de handbal)
În episoadele următoare vom cunoaște și alți elevi talentați de la Liceul cu Program Sportiv din Cluj, dornici să facă performanță în sportul pe care și l-au ales.
Dan Izvoreanu
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.