Au înflorit lalelele la Cluj
Floriile sunt întâmpinate la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj cu mii de lalele înflorite.
Cei care, în această perioadă, vin în vizită pot admira peste 200 de specii de lalele, narcise şi zambile.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 aprilie 2016, 13:13
Directorul Grădinii Botanice, Cosmin Sicora, dezvăluie că, de altfel, aceasta este perioada în care oamenii vin cel mai mult aici, dornici de culoare după perioadele de toamnă şi iarnă destul de cenuşii.
Cu ocazia Floriilor, anul acesta Grădina Botanică este colorată şi plină de flori. E perioada de înflorire a speciilor bulboase de primăvară. A soiurilor de lalele, de narcise, de zambile, de crocuşi. E o coincidenţă anul acesta; şi clima ne-a favorizat, au venit temperaturile calde mai devreme, şi avem toate aceste plante deosebite de primăvară înflorite în perioada aceasta a Floriilor.” (directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” Cosmin Sicora)
Sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai este şi perioada în care speciile bulboase de primăvară ating maximul de înflorire.
Grădinarul şef al Grădinii Botanice, Angela Pui, consideră că lalelele sunt „regina florilor” în această perioadă a anului.
Laleaua, considerată „regina grădinilor de primăvară”, este întâlnită cel mai frecvent în climatul nostru prin specia Tulipa gesneriana. Aceste flori sunt originare din stepele Asiei Centrale, de unde s-au răspândit în întreaga lume. În Europa, primii bulbi de lalele au ajuns în secolul al XVI-lea, fiind cultivate mai ales în Turcia, în grădinile imperiale din Viena dar şi în Olanda, unde renumitul botanist Carolus Clusius a creat o impresionantă colecţie la Grădina Botanică a Universităţii din Leiden. (grădinarul şef Angela Pui)
În Grădina Botanică „Alexandru Borza”, cultivarea lalelelor are tradiţie încă de la înfiinţarea ei, în anul 1920, când în Sectorul ornamental au fost create rondouri de-a lungul aleilor. Colecţia a fost îmbunătăţită în timp, astfel că, în 2016, au înflorit peste 15.000 de fire de lalele, la care se adaugă şi alte specii bulboase de primăvară.
Per ansamblu, avem undeva spre 300 de soiuri diferite de lalele, narcise şi zambile, iar ca şi număr de bulbi plantaţi suntem undeva pe la 20.000 din toate aceste soiuri. Am dorit să avem o diversitate cât mai mare pentru ca publicul vizitator să poată să vadă multitudinea de culori a acestor soiuri ornamentale de plante de primăvară. (directorul Cosmin Sicora)
În Grădina Botanică din Cluj primul soi de lalele care a înflorit în acest an a fost „The First”, el deschizându-şi cupa în 11 martie. Datorită temperaturilor mai ridicate din acest an, înflorirea lalelelor s-a produs cu aproximativ două săptămâni mai devreme faţă de 2015.
Mihai Miclăuş
Ascultă Radio Cluj online AICI: