Călătorește verde în destinația de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului! [AUDIO]
Un proiect maramureșean cu titlu și mesaj verzi se încheie luna aceasta, la un an de când a fost demarat: „Călătorește verde – cu emisii zero în destinația de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului”. Implementat de Asociația EcoLogic și finanţat cu 67.428 Euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România , proiectul și-a îndreptat întreaga atenție asupra turismului pe două roți în zona Maramureșului recunoscută ca „destinație eco”.
Articol editat de , 21 aprilie 2016, 20:59 / actualizat: 1 martie 2017, 14:36
Peisajul, drumurile de țară și atracțiile Maramureșului sunt de partea celor care vor să cutreiere aceste locuri pe bicicletă. Și pentru ca infrastructura să fie și ea de partea bicicliștilor, prin proiectul „Călătorește verde”, în destinația Mara-Cosău-Creasta Cocoșului s-au marcat șase trasee noi bune pentru pedalat care, împreună cu drumurile ciclabile marcate anterior în aceeași zonă, au o lungime cumulată de aproape 150 de km.
Turiștii pe două roți nu vor doar să pedaleze. Vor să fie ademeniți de ceea ce le poate oferi o destinație, atât prin atracțiile ei, cât și prin serviciile oferite. Așa că în cadrul proiectului, câteva pensiuni s-au împrietenit cu cicloturismul, fiind dotate temeinic cu echipamente care servesc nevoilor bicicliștilor. Mai mult, patru dintre aceste pensiuni au primit biciclete MTB care vor fi oferite înspre închiriere celor care vor sa descopere Maramureșul pedalând. Prin același proiect, suporturi de parcare a bicicletelor au fost amplasate la obiective turistice din toate cele patru comune din destinația maramureșeană de ecoturism (Budești, Desești, Călinești, Ocna Șugatag).
Dacă promovare nu e, turiștii nu pot afla de toate acestea. Așa că s-au creat materiale de informare, atât clasice, cât și din cele adaptate vremurilor înaltei tehnologii: pliante tipărite care cuprind harta traseelor, o secțiune web dedicată ciclismului pe site-ul destinației (www.ecomaramures.com/cicloturism) și o aplicație de tip ghid turistic pentru telefoane mobile (Eco Maramureș.apps), toate menite să îi îmboldească pe turiști să călătorească eco, nepoluant.
Finalul unui proiect, începutul unei invitații!
Și pentru că toate lucrurile bune au un sfârșit, „Călătoria verde” a ajuns și ea la final. Evenimentul de încheiere a proiectului a fost, desigur, tot unul „verde”: timp de două zile (19-20 aprilie), câțiva biciciști cu renume în țară (și nu numai), redactori la publicații online de profil, au pedalat pe drumuri și poteci, pentru a vedea cu ochii lor și a proba cu roțile lor ce are destinația să le ofere.
În cea de-a treia zi (21 aprilie), a venit rândul concluziilor: proprietari de pensiuni, reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai agențiilor de turism, jurnaliști, ONG-uri, colaboratori din cadrul proiectului și bineînțeles, cicliști, au participat la un seminar organizat la Budești pentru a afla care au fost isprăvile Asociației EcoLogic în decursul unui an de mobilizare pro-cicloturism. S-a vorbit, desigur, și despre proiecte de viitor, un viitor care sună… „verde”. Un proiect se încheie, însă primăvara e în toi, sezonul bicicletelor de-abia acum începe, așa că vă invităm să descoperiți satele de sub Creasta Cocoșului. Poftiți la pedalat! (Rada Pavel, coordonator proiect, Asociația EcoLogic)
Rada Pavel:
Radio Sighet
Puteți asculta Radio Sighet și on line AICI