Două locuri I pentru Radio Cluj, la Cupa presei la tir
Jurnaliștii clujeni s-au întrecut din nou cu pistoalele în mână.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 aprilie 2016, 13:53
Și anul acesta, pentru a 11-a oară, Radio Cluj, reprezentat de Alina Nechita, a obținut locuri fruntașe. Locul I la femei și locul I pe echipe.
Evenimentul a început cu o ședință de instruire susținută de șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, Col Cristian Elly Paliștan. A fost prima ediție a cupei presei la tir, desfășurată în interior, la Poligonul de tir Shooting Center.
Apoi a început concursul: fetele, băieții și echipele. La fete, Radio Cluj a ieșit pe locul I, iar la echipe, la fel. Am trecut cu bine proba și am primit laurii împreună cu Dan Simon de la Digi 24.
Unii au fost mai puțin îndrăzneți și au plecat acasă cu un pistol cu apă sau cu o lingură de lemn.
A fost frumos și ne-am distrat pe cinste.
Concursul organizat special pentru jurnaliștii clujeni a fost prilejuit de aniversarea a 97 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Ardelene.
În urma apariţiei Legii jandarmeriei rurale din 23 martie 1929 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 69/1929, comandamentul Brigăzii IV Jandarmi Cluj se desfiinţează iar prin Ordinul de Zi nr. 19 din 6 aprilie 1929 al Inspectoratului General al Jandarmeriei, averea şi personalul acestuia au fost vărsate la Regimentul 7 Jandarmi Cluj.
Începând cu data de 23 martie 1938, conform Ordinului de Zi nr. 290 al Inspectoratului General al Jandarmeriei, Inspectoratul Regional de Jandarmi Cluj îşi schimbă denumirea în Inspectoratul Regional de Jandarmi Someş, reşedinţa rămănând tot la Cluj.
În perioada războiului, Jandarmeria şi-a îndeplinit atribuţiunile de poliţie în zonele armatelor de operaţiuni, de multe ori participând împreună cu unităţi ale armatei la luptă.
Prin Decretul nr.163 din 23 ianuarie 1949 şi a Ordinului Secretarului General pentru Trupe al M.A.I. nr.1052 din acelaşi an, se înfiinţează Trupele de Securitate ca parte integrantă a M.A.I., iar Jandarmeria a fost desfiinţată.
Un moment important în construcţia edificiului României democratice îl reprezintă promulgarea Legii nr.116 din 18 iunie 1998 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Prin acest act legislativ se poate considera că s-a marcat un moment decisiv în procesul remodelării Armei noastre şi pe plan mai larg, al stabilizării României pe coordonate statului de drept.
La data de 01.05.2005, a avut loc o nouă restructurare a Jandarmeriei Române, în baza Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.
La nivelul judeţului Cluj funcţionează două unităţi de jandarmi:
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,Alexandru Vaida Voevod” Cluj este subordonat nemijlocit Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi este destinat planificarii, organizării, conducerii şi executării misiunilor specifice şi îndeplinirii atribuţiilor ce revin Jandarmeriei într-o zonă de responsabilitate corespunzătoare judeţului Cluj.
Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca funcţionează conform legii, în subordinea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, ca structură destinată organizării şi executării misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice şi de combatere a infracţionalităţii in zona de responsabilitate teritorială care cuprinde judeţele Bihor, Cluj, Maramureş, Satu Mare si Sălaj.
Alina Nechita