Matematicienii au creierul „diferit”
Când le-au fost prezentate enunţuri complexe de algebră, geometrie şi analiză numerică, unui grup de matematicieni şi unuia de persoane care nu aparţineau acestei categorii, s-a putut observa că în cazul primilor au fost activate anumite zone ale lobului temporal, cortexului prefrontal şi regiunii intraparietale a creierului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 aprilie 2016, 12:00
Experimentul realizat cu ajutorul tehnicilor de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională sugerează că reţelele neuronale relaţionate cu matematica sunt diferite de cele ale limbajului.
Originile capacităţii umane pentru matematică fac obiectul multor dezbateri în rândul oamenilor de ştiinţă de mai mult timp. Unele ipoteze arată că această abilitate pentru calcul are legătură cu competenţele care ţin de limbaj, dar altele susţin că este bazată pe cunoaşterea înnăscută pe care Homo Sapiens o are în privinţa spaţiului, timpului şi numerelor. Rezultatele studiului sugerează că gândirea matematică de înalt nivel utilizează într-o măsură minimă zonele limbajului şi că în locul lor, foloseşte circuitele implicate în concepte de spaţiu şi cifre.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: