„Altfel despre Părintele Arsenie Boca” la Gaudeamus Cluj 2016
Editura Școala Ardeleană lansează vineri, 22 aprilie 2016, între orele 12.45 și 13.30, volumul Altfel despre Părintele Arsenie Boca în convorbiri realizate de Marius Vasileanu cu Petre Guran, George Enache, Adrian Nicolae Petcu, Dragoș Ursu, Teodor Baconschi, Augustin Ioan, Florin Caragiu, Marina Dumitrescu, Pr. Răzvan Petcu, Andrei Dorobanțu și Dumitru Constantin-Dulcan. Postfață este realizată de Sever Voinescu. Prezintă: Ioan Pintea, Radu Preda, Dragoș Ursu și Marius Vasileanu.
Articol editat de , 22 aprilie 2016, 06:00
Evenimentul va avea loc în cadrul celei de a XVII-a ediţii a Târgului de carte GAUDEAMUS Cluj-Napoca, care se desfășoară în perioada 20-24 aprilie 2016 în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Volumul de față pune laolaltă o sumă de analize, expertize, idei, opțiuni, frământări, nelămuriri ale unor intelectuali creștini incitați să abordeze o altfel de perspectivă asupra Părintelui Arsenie Boca – de a cărui sfințenie nu se îndoiește niciunul. Am recurs astfel la experiența câtorva oameni punându-le o serie de întrebări, cât mai aspre, frontale, reluând totodată și acele întrebări incomode care persistă de ani buni în spațiul public, referitoare la personalitatea Pr. Arsenie Boca.
Aleatoriu vor fi (re)amintite aici și câteva mărturii mai puțin cunoscute referitoare la viața și faptele Părintelui. De pildă, un tânăr fizician l-a surprins pe Pr. Arsenie Boca, în anii ’80, că avea pe masa de lectură un volum despre corpurile cerești, rămase și astăzi enigmatice, numite quasari. Era o carte de astrofizică doctă, pentru specialiști, iar nu una de popularizare…
Pornind de la această mărturie mă gândesc că, poate, dincolo de pojghița atât de sclipitoare a miracolului al cărui intermediar este Părintele Arsenie, altceva se întrevede, și mai important: o nouă vârstă a antropologiei creștine anunțată nu numai de faptele sale miraculoase, ci și de vectorii căutărilor sale. Iată de ce viața și faptele Părintelui Arsenie Boca trebuie abordate din perspectivă interdisciplinară. (Marius Vasileanu)
Ascultă Radio Cluj online AICI.