Ascultă Radio România Cluj Live

Câteva lucruri șocante despre cutremure

Ştiaţi că în fiecare an se produc în lumea întreagă aproximativ 1,3 milioane de cutremure de pământ, în urma cărora îşi pierd viaţa aproape 8.000 de oameni? Iată 19 lucruri şocante despre seisme:

Câteva lucruri șocante despre cutremure
Foto: Câteva lucruri șocante despre cutremure

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 aprilie 2016, 15:00

1. Aproximativ 80 la sută din totalul cutremurelor se produc de-a lungul Cercului de Foc al Pacificului – bordură care delimitează Pacificul -, iar aici se află nu mai puţin de 452 de vulcani, aproximativ 75 la sută din totalul vulcanilor activi şi adormiţi de pe Terra. Evenimentele naturale pentru erupţiile sau impactul meteoriţilor pot provoca seisme, dar majoritatea au loc din cauza mişcărilor plăcilor continentale.

2. Suprafaţa pământului este formată din 20 de plăci care se mişcă constant. Presiunea creşte în cazul alunecării unei plăci, fapt care poate provoca o rupere a scoarţei terestre, generând cutremure.

3. În fiecare an se produc aproximativ 1,3 milioane de seisme, majoritatea cu o magnitudine de 2,9 sau mai mică.

4. Numai în California se produc aproximativ 10.000 de cutremure pe an.

5. Cutremurele ucid anual aproape 8.000 de oameni. Se estimează că în ultimii 4.000 de ani, şi-au pierdut viaţa din cauza seismelor aproximativ 13 milioane de oameni.

6. Seismele sunt cauzate în principal de faliile geologice, dar pot fi provocate şi de alunecările de teren, de testele nucleare şi testele cu rachete şi în urma activităţii vulcanice.

7. Cutremurele pot trezi vulcanii, aşa cum s-a întâmplat în cazul Muntelui Sf. Elena din SUA în 1980, sau în cazul Muntelui italian Etna, care a erupt brusc în 2002.

8. În fiecare an, are loc cel puţin un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.

9. Un seism poate elibera de sute de ori mai multă energie decât o bombă nucleară, precum cea care a lovit Hiroshima, în Japonia, în 1945.

10. Seismele care se produc într-o parte a Terrei pot zgudui cealaltă parte. Cercetătorii care au studiat cutremurul din 2004, cel care a generat tsunamiuri în Oceanul Indian, au descoperit că seismul a slăbit cel puţin o porţiune din falia San Andreas din California. Cutremurul din 1960 din Chile a generat trepidaţii timp de mai multe zile pe întreaga suprafaţă a Pământului.

11. Cel mai ucigaş cutremur care a lovit vreodată Pământul a avut loc pe 23 ianuarie 1556, în provincia Shansi din China. Se estimează că atunci şi-au pierdut viaţa 830.000 de persoane.

12. Cel mai violent seism care ar fi a avut loc s-ar fi produs în anul 1201 în estul Mediteranei. Atunci au murit peste un milion de persoane.

13. Cutremurul cu cea mai mare magnitudine, de 9,5, a fost înregistrat în Chile, pe data de 22 mai 1960. Cel mai mare seism care a lovit SUA a avut o magnitudine de 9,2 şi a lovit Prince William Sound în Alaska, pe 28 martie 1964.

14. Cea mai gravă alunecare de teren generată de un cutremur a avut loc în anul 1920 în provincia Kansu din China. Alunecarea de teren a ucis aproximativ 200.000 de persoane. Cel mai mare tsunami generat vreodată de un cutremur s-a produs în Japonia în anul 1771, valurile atingând o înălţime de 85 de metri.

15. Unii oameni de ştiinţă consideră că animalele pot simţi trepidaţiile care preced un seism, în timp ce alţii afirmă că animalele pot detecta semnalele electrice generate de deplasarea plăcilor.

16. Falia San Andreas din SUA se deplasează cu aproape 6 cm pe an. Cu această viteză, San Francisco şi Los Angeles vor sta alături în 15 milioane de ani.

17. Cutremurul care a avut loc în 2011 în Japonia a mişcat masa Terrei spre centru, provocând o accelerare a mişcării de rotaţie a planetei şi o scurtare a zilei cu 1,6 microsecunde. Seismul din 2004 din Sumatra a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.

18. Soarele şi Luna pot, de asemenea, să genereze trepidaţii în scoarţa terestră. Se ştie de mult că Luna şi Soarele creează valuri în scoarţă, o versiune mai mică a valurilor oceanelor. Acum, cercetătorii susţin că influenţa pe care Soarele şi Luna o au asupra faliei San Andreas stimulează generarea de trepidaţii în falie, la adâncimi mari.

19. Un astfel de mic val în scoarţă a determinat deplasarea unui oraş din Chile, Concepcion, cu peste 3 metri în urma cutremurului din 27 februarie 2010, care a avut o magnitudine de 8,8. De asemenea, cercetătorii afirmă că seismul a schimbat rotaţia planetei, scurtând ziua.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Cartea adusă mai aproape de oameni
Diverse joi, 21 noiembrie 2024, 00:00

Cartea adusă mai aproape de oameni

În Lituania, s-a decis aducerea depozitelor de cărţi ale bibliotecilor publice mai aproape de oameni și livrarea comenzilor online mai des la...

Cartea adusă mai aproape de oameni
Cutremur în Casa Regală norvegiană!
Diverse miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:01

Cutremur în Casa Regală norvegiană!

Poliția norvegiană a anunțat, marți, 19 noiembrie, arestarea fiului prințesei moștenitoare Mette-Marit a Norvegiei, sub acuzația de viol....

Cutremur în Casa Regală norvegiană!
S-a găsit o legătură între autism și poluarea atmosferică
Diverse miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:00

S-a găsit o legătură între autism și poluarea atmosferică

Există o legătură între autism și poluarea atmosferică: expunerea la substanțe, precum particulele fine și oxizii de azot, poate avea un...

S-a găsit o legătură între autism și poluarea atmosferică
Elton John lansează un nou single | VIDEO
Diverse miercuri, 20 noiembrie 2024, 00:00

Elton John lansează un nou single | VIDEO

Elton John și Brandi Carlile lansează noua lor piesă originală ‘Never Too Late”, o colaborare între doi prieteni de-o viață, o...

Elton John lansează un nou single | VIDEO
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 12:00

Alimente care scad tensiunea arterială

Pentru a evita hipertensiunea arterială, trebuie să consumăm alimente cu conţinut scăzut de sare. Nutriţioniştii avertizează că această...

Alimente care scad tensiunea arterială
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 11:36

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze

O aeronavă a companiei Southwest Airlines care se pregătea de decolare de pe aeroportul Dallas Love Field a fost lovită de un glonț, incident în...

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze