Elevii sigheteni au experimentat programul Job Shadow Day
20 elevi din clasele a XI- a și a XII-a din județul Maramureș, localitatea Sighetu-Marmației au experimentat timp de o zi statutul de angajat într-o companie sau o instituție, aflând mai multe informații despre profesii chiar de la cei care le practică.
![Elevii sigheteni au experimentat programul Job Shadow Day Elevii sigheteni au experimentat programul Job Shadow Day](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2016/04/JobShadow-e1461339994674.jpg)
Articol editat de , 22 aprilie 2016, 18:51 / actualizat: 1 martie 2017, 14:36
În cadrul programului internațional Job Shadow Day, derulat de Junior Achievement (JA) România și școlile partenere, tinerii au ales profesioniștii din diverse domenii pe care i-au urmărit „din umbră”, în funcție de meseriile pe care doresc să le practice ca adulți. Acest program educațional de orientare profesională este format dintr-o serie de evenimente locale și naționale, desfășurate în săptămâna „Școala Altfel” (18 – 22 aprilie), implicând atât elevii din clasele 0- 10, care merg la locul de muncă al părinților, cât și elevii din clasele terminale de liceu, care merg în shadowing la companii și instituții locale. Toate acestea au scopul de a stimula curiozitatea tinerilor, de a-i motiva să învețe mai bine și să aplice ceea ce știu în comunitățile lor, sprijinind astfel dezvoltarea locală a acestora.
A fost o zi interesantă, o experiență unică. Mi-a plăcut ce am văzut, ce am făcut și pot spune că mă simt onorată că am participat la această activitate. Primirea călduroasă făcută de d-na Ruscovan Debora și îndrumarea acesteia pe tot parcursul zilei, au fost mult peste așteptările mele. Sunt mai hotărâtă ca oricând să urmez și eu facultatea de Științe Economice, a precizat Font Ionița una dintre participante.
Programul Job Shadow Day este implementat de 14 ani în România. Prin intermediul acestuia, elevilor li se oferă oportunitatea de a intra în contact cu mediul unui loc de muncă pentru a înțelege mai bine meseria, sarcinile, responsabilitățile, dar și abilitățile și competențele de care au nevoie pentru profesia respectivă. De asemenea, ei observă cum se defășoară o zi de lucru obișnuită și cum trebuie să se pregătească pentru acea meserie. Tinerii descoperă noi opțiuni de carieră și află cum pot răspunde la unele dintre cele mai grele întrebări: „Ce vreau să devin după ce termin școala?”, „Unde vreau să lucrez?”, „Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”. Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, elevii trebuie sprijiniți să înțeleagă ce fel de meserie le-ar putea aduce satisfacție și să ia contact încă din şcoală cu mediul profesional în care doresc să pătrundă.
În acest an școlar, la nivel național, peste 16.000 de elevi și peste 550 de cadre didactice derulează activități de consiliere și orientare profesională, beneficiind de materiale educaționale gratuite (Manualul Profesorului Job Shadow, Manualul Elevului Job Shadow, materiale auxiliare) oferite de Junior Achievement România.
La edițiile anterioare, elevii înscriși în program au descoperit meserii și profesii spre care s-ar putea orienta în viitoarea carieră profesională.
Junior Achievement România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 39 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 280.000 de elevi din 1.600 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și cu susținerea financiară a comunității de afaceri. Mai multe informații pe www.jaromania.org. Persoană de contact: Alice Duțu Program Manager, Junior Achievement România, telefon: 0730 330 880; e-mail:alice.dutu@jaromania.org.
Sursă foto: www.jobshadow.ro
Autor, Radio Sighet
Puteți asculta Radio Sighet și on line AICI