Sport și adrenalină la Rimetea Climbing Open [GALERIE FOTO]
Cel mai important concurs de escaladã din Transilvania, se va desfășura în acest sfârșit de săptămâna, de vineri până duminică, în zona Colții Trascãului – Piatra Secuiului, din Munții Trascãu.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 aprilie 2016, 06:00
Rimetea Climbing Open a ajuns la ediția a X-a și propune o secțiune de concurs pentru alpiniștii experimentați, dar și trasee mai ușoare penru începători. Mai multe aflăm de la organizatorul competiției, Sorin Barboş:
Suntem la cea de-a 10-a ediție, aniversară, ediție dedicată în primul rând cățărătorilor, dar nu în ultimul rând persoanelor care iubesc muntele, care vor să facă și altceva decât să stea în oraș. Avem anul acesta două secțiuni: cea de master, pentru profesioniști, cu trasee noi amenajate și cea de festival, unde fiecare vine, încearcă acest sport și dacă dorește poate să-l practice pe viitor.
Rep: Așadar este vorba despre un concurs de cățărare pe stâncă, care are o probă mai dificilă, tehnică și una mai ușoară. Vorbește-ne despre proba aceasta pentru inițiați.
Pentru cei de la secțiunea de master sunt trasee noi amenajate în fiecare an, este o necesitate pentru o astfel de competiție, traseele sunt în masivul Piatra Secuiului, sunt 9 poligoane a câte 30-40 de trasee, de la cele mai ușoare până la cele mai grele.
Rep: Câți s-au înscris în acest an la concurs?
Online avem înscriși până acum în jur de 80 de participanți și cum rețelele de socializare funcționează, avem o mică imagine în ideea în care peste 400 de persoane au spus că vor veni la eveniment, iar peste 1400 sunt interesate. Concursul începe vineri 22 aprilie deoarece cei care vin la categoria master au nevoie de mai mult timp ca să parcurgă toate traseele, pentru că sunt foarte grele, zicem noi.
Rep: Și dacă plouă ce se întâmplă?
Dacă plouă sperăm să stăm cât mai mult timp la povești, având în vedere că vin din toată țara concurenți, sportivi și prieteni și vom încerca să facem o altă ambianță. Pe lângă povești, în fiecare seară va fi câte o petrecere în centrul satului Rimetea și sperăm ca oamenii să se simtă foarte bine. Rimetea este privilegiată și din acest punct de vedere, pentru că de multe ori când la Cluj plouă, acolo șansele ca să nu fie precipitații sunt destul de mari. Este un microclimat în zonă, având în vedere că e o bucată mare de calcar care dacă se încălzește norii îl ocolesc și de cele mai multe ori avem parte de vreme bună.
Rep: De ce la Rimetea și nu în altă parte? De exemplu sunt foarte cunoscute trasele de cățărare din Cheile Turzii.
Pe lângă paptul că este o zonă deosebită, satul Rimetea face parte din patrimoniul UNESCO, oamenii sunt foarte primitori și județul Alba pare a fi mai deschis la astfel de inițiative, zona este deosebită, potențialul turistic este infinit și dorim să promovăm această zonă.
Dan Izvoreanu
Sursa foto: Facebook