Pisicoteca de weekend
De zece ani, din 1996, întreaga lume sărbătoreşte în 23 aprilie Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor, şi nu întâmplător tocmai astăzi. 23 aprilie 1616 e ziua dispariţiei celor doi titani ai dramaturgiei şi literaturii universale: W Shakespeare şi M Cervantes, pe care îi comemorăm anul acesta la 400 de ani de la moarte.
Articol editat de , 23 aprilie 2016, 12:07
La Cluj astăzi e a patra de zi a Târgului Gaudeamus, iar statisticile parţiale semnalează până acum 15.000 de vizitatori şi vânzări importante, ne spun reprezentanţii editurilor.
Sâmbăta s-a deschis cu la lansarea (editurii Humanitas) volumului de poezie pentru adulţi şi copii(!) de T.S. Eliot, Pisicoteca practică a lu’ Moş Pârşu în traducerea lui Florin Bican. Poemele lui Eliot considerate mult timp intraductibile în unele limbi (de exemplu franceza) găsesc în transpunerea lui Florin Bican o adaptare la reperele româneşti, esenţiale în păstrarea sipritului versurilior lui Eliot.
Aceeaşi editură Humanitas lansează de la ora 15.30 si două cărţi ale călătorilor străini în Ţările Române în secolul XIX , James O.Noyes şi Patrick O Brien.
Lansările zilei de sâmbătă aduc din nou în avanscenă scriitorii clujeni. Sandu Frunză semnează volumul O antropologie mistică. Introducere în gândirea părintelui Stăniloaie lansată la ora 12. 30 (editura Eikon), urmată la ora 13.30 de lansarea unui nou volum al lui Vasile Puşcaş Negocieri pentru parteneriate (editura Şcoala Ardeleană).
Emisiunea de muzică folk a colegului nostru (Radio Cluj) Florin Săsărman, aduce la stand o carte de interviuri la patru mâini cu cantautorii Diligenţei de Bizanţ: Taifas cu menestreli. Interviurile Diligenţei de Bizanţ de Florin Săsărman şi Vali Şerban. Volumul se lansează la ora 16.30.
Zi bogată astăzi şi în evenimente conexe la Târgul Gaudeamus pentru că avem la ora 12 Invitaţi de nota 10, elevii olimpici premiaţi la concursuri internaţionale. Ziua se încheie cu Tombola Gaudeamus la ora 19.45, când se extrag cumpărătorii de carte câştigători ai premiilor oferite în bani şi obiecte.
Oana Cristea Grigorescu