30 de ani de la dezastrul de la Cernobîl
Se împlinesc 30 de ani de la accidentul de la centrala atomică de la Cernobîl, cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie.
Articol editat de , 26 aprilie 2016, 13:45
În Ucraina, sirenele au răsunat în noaptea de luni spre marţi, la ora 1 şi 23 de minute, exact în momentul în care a avut loc explozia reactorului cu numărul 4, în 26 aprilie 1986.
Redactorul Radio România, Costi Dumăscu:
Norul radioactiv format a cuprins întrega țară. A trecut apoi în Rusia, Belarus și aproape în întreaga Europă. Fosta Uniune Sovietică a încercat să ascundă accidentul. Prima alertă publică a fost emisă de Suedia la două zile de la explozie. Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a intervenit public, abia pe 14 mai. Totuși autoritățile din URSS au trimis imediat câteva sute de oameni în încercarea disperată de a limita proporțiile dezastrului. Aceștia au fost numiți lichidatori sau bioroboți și-au reușit ridicarea sarcofagului de beton care acoperă și astăzi reactorul centralei. Raportul forului Cernobîl din 2005 condus de Agenția Națională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății a atribuit aproape 60 de decese directe, dar a estimat că peste 6 milioane și jumătate de persoane au fost foarte expuse la radiații.
Slujbe în memoria victimelor au loc marţi, 26 aprilie, în bisericile din Ucraina, iar preşedintele Petro Poroşenko va participa la o ceremonie în apropiere de locul accidentului.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.