Ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place
Expresia „Ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place” e clară ca sens, dar porneşte de la o premisă complet greşită, anume că Dumnezeu ar avea aceleaşi gusturi ca noi.
Articol editat de cristina.rusu, 26 aprilie 2016, 16:31
Sigur, există anumite criterii estetice, privind frumosul vizual, literar sau muzical, ori morale, privind frumosul sufletesc, dar esenţa greşelii rămâne: chiar n-avem de unde şti ce-i place Domnului.
Relaţia noastră cu Divinitatea nu este una de parteneriat, nici pe picior de egalitate şi nici bazată pe logică. Pur şi simplu, Dumnezeu este în afara puterii noastre de înţelegere.
Putem crede în El sau nu, îi putem respecta Cele 10 Porunci sau nu, putem chiar să-l declarăm Calea, Adevărul şi Viaţa noastră, dar nu-l putem înţelege. El ni se revelează, nu ni se explică. Iar odată ce ne credem în stare a pricepe cum devine chestia cu Cel de Sus, ne aflăm hăt în afara Creştinismului şi batem câmpiile vaste, dar sterpe, ale ateismului, fie el socialist ori libertarian.
Pe de altă parte, expresia „Ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place” poate fi abordată şi în alt sens decât religios. Poate ca exprimare a unei admiraţii entuziaste, sau pe post de compliment, indirect dar evident.
Oricum, în ciuda asaltului concertat asupra religiei creştine din ultimii ani, suprema instanţă la care ne raportăm continuă să fie Dumnezeu.
Mai exact, Fiul Său, jertfit de bunăvoie pentru salvarea sufletelor tuturora, inclusiv ale celor care, astăzi ca şi acum 2000 de ani, îl contestă, atraşi mai mult de strălucirea viţelului de aur sau de revoluţia lui Baraba decât de blândeţea atotputernică a lui Isus.
Doar în clipele când viaţa le atârnă de un fir de păr îşi amintesc aceşti „iluminaţi” că, de fapt, existenţa lor se poate sfârşi oricând, iar ceea ce urmează nu este obligatoriu paradisiac.
De aceea, expresii ca „Dumnezeu mi-e martor că…”, sau „Să mă bată Dumnezeu dacă…”, sau „Facă-se voia Domnului” constată şi re-constată prezenţa Celui de Sus printre noi.
Îi ştim voia, dar nu-i cunoaştem gusturile. Ceea ce, de fapt, nici nu trebuie.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.