ArgEnTango continuă călătoria la Sinaia, Piteşti, Bucureşti şi Braşov în turneul Piazzolla, o poveste autentică
ArgEnTango – un proiect unic în România, a umplut sălile în primele 4 concerte, entuziasmând publicul prezent. Până la final, turneul ce prezintă în cel mai autentic mod cu putinţă muzica lui Astor Piazzolla va mai ajunge în alte 5 oraşe ale ţării, urmând să se încheie pe 9 mai.
Articol editat de cristina.rusu, 27 aprilie 2016, 14:51
Turneul Piazzolla, o poveste autentică are în centru o puternică tripletă argentiniană formată din Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) şi Omar Massa (bandoneon), cărora li se alătură doi muzicieni români de imensă valoare, Răzvan Suma (violoncel) şi Rafael Butaru (vioară). Aranjamentele sunt făcute de Mariano Castro special pentru acest proiect.
În cursul turneului, Analia Selis afirma: Noi vrem să arătăm publicului român o latură a lui Piazzolla care este necunoscută aici. Este vorba în primul rând despre muzică – pentru că aducem un repertoriu care nu s-a cântat în România, sau care s-a cântat foarte puţin, un Piazzolla care scrie şi pentru voce. Şi ne referim nu numai la Maria de Buenos Aires, ci şi la alte cântece superbe scrise de Piazzola împreună cu Borges şi cu Horacio Ferrer. Pe de altă parte este vorba despre cum a fost Piazzolla ca om, iar în concerte povestim un pic şi despre el, despre acel Piazzolla autentic.
Piazzolla, o poveste autentică
Capitolul 2
Piazzolla şi Borges nu au avut niciodată o relaţie de prietenie. Borges a spus în public: „nu vreau să ştiu nimic despre acest domn… el nu simte tradiţiile ţărăneşti”. Câţiva ani după, a mai spus: „într-o seară m-au invitat să îl ascult pe acest domn… Piazzolla. I-am spus ghidului meu că eu aş fi vrut să ascult nişte tangouri, dar cum nu a cântat niciunul, mă întorc la hotel”. Piazzolla spunea: „nu am citit niciodată poezii mai frumoase decât poeziile scrise de Borges, dar în ceea ce priveşte muzica, domnul este surd”. Arta acestor două genii nu putea să nu se întâlnească, rezultatul a fost unul extraordinar, lăsându-ne o moştenire imensă de piese superbe precum Milonga para Jacinto Chiclana pe care o puteţi asculta în aceste concerte.
va urma
Grupul ArgEnTango
Analia Selis
După binecunoscuta carieră în muzica comercială, Analia îşi direcţionează activitatea către muzica autentică argentiniană – tangoul. Cele două ediţii ale turneului Vă place Tango?, cât şi proiectul de mare succes Tango simfonic, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, exprimarea cea mai autentică a unui argentinian. (analiaselis.com)
Răzvan Suma
Solist concertist şi director al Orchestrelor şi Corurilor Radio, profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti, dezvoltă o perpetuă carieră internaţională de solist, cele peste 1000 de concerte şi recitaluri pe care le-a susţinut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violoncelişti români ai momentului. (razvansuma.com)
Mariano Castro
Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate – interpret, compozitor şi orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Cel mai bun album de tango.Cu această trupă, dar şi în calitate de pianist şi chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaţionale în Europa, Statele Unite, Canada şi America Latină. (marianocastro.ro)
Omar Massa
Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artişti precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe marile scene din America, Europa şi Asia, fiind invitat frecvent pentru a susţine masterclass-uri în întreaga lume. Vine în România special pentru proiectul ArgEnTango. (omarmassa.com)
Rafael Butaru
Concertmaestru al Operei Naţionale din Bucureşti, al Orchestrei Române de Tineret a României şi al Orchestrei Simfonice Naţionale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezenţă constantă pe scenele muzicale naţionale şi internaţionale. În calitate de solist şi ca invitat permanent al Festivalului Sonoro, a susţinut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, David Cohen, Srdjan Vukasinovic şi mulţi alţii.
Turneul continuă în:
30 aprilie – Sinaia – Palatul Peleş – ora 12:00;
3 mai – Piteşti – Casa de cultura a sindicatelor – ora 19:00;
4 mai – Bucureşti – Sala Radio – ora 19:00;
6 mai – Braşov – Sala Patria – ora 19:00;
7 mai – Bucureşti – Teatrelli – ora 19:00;
8 mai – Dumbrăveni – Catedrala Armenească – ora 19:00;
9 mai – Bistriţa – Sinagoga – ora 19:00.
Eveniment susţinut de Radio România
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Analia Selis
Proiect cofinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România
Coproducători: Radio România Cultural şi TVR 2
Partener oficial: BMW
Transportator aerian oficial: Air France – KLM
Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco
Parteneri: Institutul Cervantes, Pensiunea Cai de Vis, Mercure Bucharest City Center
Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, Filarmonica Piteşti, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Centrul de cultură Arcuş, Filarmonica de stat Banatul din Timisoara, Muzeul Peleş din Sinaia, Filarmonica de stat din Braşov, Primăria oraşului Dumbrăveni, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud, Fundaţia Societatea de Concerte
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Observator Cultural, Hotnews, Bussines Review, agentiadecarte.ro, Avantaje, Cariere, 9 A.M., Kudika, Garbo, Urbo.ro.
Redacția
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.