Fumatul de canabis cauzează sau nu tulburări cognitive?
Comunitatea ştiinţifică rămâne împărţită asupra faptului că fumatul de canabis cauzează sau nu tulburări cognitive.
Articol editat de cristina.rusu, 27 aprilie 2016, 06:00
Cele mai recente cercetări în privinţa acestui subiect controversat au găsit dovezile unei legături între consumul excesiv de canabis şi nivelul scăzut de dopamină din creier.
Acest lucru ar putea să afecteze la rândul său: memoria, atenţia, dar şi alte capacităţi.
Dopamina este un neurotransmiţător care joacă un rol cheie în zona creierului numită ”centrul de recompensă” şi este eliberată ca răspuns la stimulii plăcuţi precum: consumul de dulce, sexul şi drogurile.
Utilizarea excesivă a acestor substanţe provoacă un dezechilibru al dopaminei, lăsând concentraţii mici de chimicale în zonele creierului numite striatum.
Foarte important: deficitele de dopamină din striatum au fost asociate cu performanţa cognitivă redusă, având în vedere faptul că THC (ingredientul activ din canabis) este cunoscut pentru faptul că stimulează neuronii dopaminergici din intregul creier.
Este important să cercetăm mai atent efectele dependenţei de canabis asupra regiunilor-cheie ale creierului, afirmă cercetătorul Anissa Abi-Dargham.
Împreună cu un grup de colegi, Anissa Abi-Dargham a folosit o tehnică de tomografiere numită emisie de pozitroni (PET) pentru a examina nivelurile de dopamină eliberate în striatum la 11 persoane dependente de canabis.
Testele au fost realizate după ce subiecţii au primit o doză de amfetamine pe cale orală, care stimulează creierul să elibereze neurotransmiţătorul.
Rezultatele au indicat faptul că, în comparaţie cu subiecţii non-dependenţi, aceşti participanţi într-adevăr au prezentat niveluri reduse de dopamină.
Pentru a explora impactul acestei descoperiri, cercetătorii au supus apoi toţi participanţii la o serie de teste concepute pentru a evalua funcţionarea cognitivă.
Dependenţii de canabis au atins scoruri mai proaste pentru memorie şi atenţie decât participanţii non-dependenţi.
Acest rezultat a făcut ca autorii să concluzioneze că: eliberarea unui conţinut scăzut de dopamină poate contribui la impactul negativ funcţional al consumatorilor de canabis.
Autorii studiului, de asemenea, au măsurat nivelul unui alt neurotransmiţător numit glutamat într-o regiune a creierului numită hipocampus.
La schizofrenici, nivelurile crescute de glutamat, în această parte a creierului, provoacă efecte negative în ceea ce priveşte nivelurile de dopamină, rezultând într-o serie de simptome psihopatologice.
În timp ce rezultatele acestei cercetări nu sunt pe deplin concludente, ele fac lumină asupra unor posibile pericole ale consumului excesiv de canabis.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.