Aplicație pentru a putea citi și asculta Shakespeare simultan
La douăzeci de ani după foarte modernul „Richard al III-lea”, actorul Ian McKellen şi regizorul Richard Loncraine vor să-l facă mai accesibil pe Shakespeare prin intermediul unei aplicaţii mobile.
Articol editat de cristina.rusu, 28 aprilie 2016, 18:00
Aceasta este disponibilă din 23 aprilie, ziua celei de-a 400-a aniversări a morţii celui mai renumit dintre dramaturgii englezi.
Treizeci şi şapte de aplicaţii sunt în proiect, numărul pieselor de teatru ale lui Shakespeare, şi, pentru prima aplicaţie, ei au ales piesa „Furtuna”, ultima operă a bardului.
Aceasta deschide „First Folio”, prima compilaţie a pieselelor shakespeariene editată la şapte ani după moartea autorului, în 1623. Aplicaţia nu este nici teatru, dar nu este nici o simplă versiune numerică: pe jumătate de ecran, actorii recită textul în faţa camerei, fără costume şi fără decor, în timp ce dialogurile sunt scrise deasupra.
Se poate face o pauză şi se pot obţine note şi comentarii cu detalii în funcţie de nivelul ales (şcoală, liceu, universitate).
Piesele lui Shakespeare au fost scrise acum 400 de ani şi este foarte dificil pentru un public modern care nu le-a studiat în şcoală să le înţeleagă, afirmă Richard Loncraine, co-fondator la Heuristic Media, editorul acestor aplicaţii.
Filmările s-au făcut la studiourile cinematografice Pinewood cu actori cunoscuţi, care stau aşezaţi unul lângă altul în faţa camerelor şi a unui mare prompter pe care defilează textul operei.
În septembrie, Heuristic Media va înregistra patru piese noi („Romeo şi Julieta”, „Macbeth”, „Othello” şi „Visul unei nopţi de vară”), tot cu un „actor celebru” în rolul principal.
Pe lângă caracterul său foarte pedagogic, aplicaţia, disponibilă doar pe iPad, se adresează mai întâi studenţilor de orice vârstă care studiază Shakespeare în limba originală – circa 56 de milioane în lume, susţine Richard Loncraine.
Dar ea reprezintă şi un prealabil pentru teatru, pentru ca ascultătorul, care cunoaşte deja textul, să poată depăşi dificultatea unor cuvinte şi să se bucure din plin de spectacol. Căci, aşa cum subliniază Ian McKellen, doar mergând la teatru veţi trăi veritabila experienţă shakespeariană.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.