În Japonia ar putea deveni ilegal să nu îţi iei concediu
La Tokyo se discută o lege care să-i oblige pe angajaţi să stea departe de muncă măcar cinci zile pe an.
Articol editat de cristina.rusu, 28 aprilie 2016, 06:00
Nu este doar o încercare de a creşte productivitatea lucrătorilor, este o problemă naţională: oamenii nu mai au timp pentru viaţa personală, se nasc tot mai puţini copii şi se înregistrează tot mai multe cazuri de suicid şi morţi prin epuizare.
Legislaţia japoneză este penultima în lume la capitolul zile legale de concediu. Un debutant are dreptul la doar zece zile pe an, iar după fiecare an în plus de experienţă se mai adaugă încă o zi de concediu.
Deşi numărul este foarte scăzut, japonezii nu iau nici jumătate din numărul de zile la care au dreptul, astfel încât în Japonia ar putea deveni ilegal să nu îţi iei concediu.
Refuzul concediului este doar o parte a problemei, cealaltă fiind orele suplimentare realizate în exces. Studiile arată că japonezii lucrează chiar şi 14 ore pe zi.
Motivul principal pentru acest stil de viaţă este teama japonezilor că şi-ar putea pierde locul de muncă.
Piaţa muncii a apucat-o în direcţia orelor lungi şi a anilor fără concediu în anii ’70, în plin boom economic, când a explodat numărul celor care lucrau peste 60 de ore pe săptămână.
În limba japoneză a apărut cuvântul „karoshi” – moarte prin epuizare.
Presiunea psihologică lasă şi altfel de urme asupra societăţii.
Japonia cunoaşte de ani buni o epidemie a sinuciderilor. 30.000 de cazuri au fost înregistrate doar în 2011, iar anchetatorii susţin că o treime se datorează stresului la muncă. Se estimează că, până în 2050, populaţia Japoniei va fi mai mică cu 30 de milioane de oameni.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.