Legumele și fructele în piețele Clujului
În acest an, competiția la comerțul cu legume-fructe dintre producătorii din piețe și marile magazine a fost câștigată de cei din prima categorie pentru o calitate mai bună și prețuri mai atractive, cu mici excepții.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 28 aprilie 2016, 08:00
Oferta de cartofi de la super-market este mai diversificată. Am văzut cartofi din Olanda, Germania, Austria, Egipt, Franța dar și România. Prețurile sunt apropiate.
Globalizarea ne-a adus pepeni din Olanda și Honduras, struguri din Chile și Africa de Sud. Roșiile sunt în mare parte importate, cele din Olanda sunt cele mai scumpe, 14,49 lei, iar cele din Turcia sunt cele mai ieftine, 5, 99 lei. Șmecheria cu zecimalele de tipul 49 sau 99 o practică și micii comercianți, dar și marile magazine, deci atenție la zecimale.
Ridichile din piețele agroalimentare sunt mai frumoase, mai atractive, au prețuri mai bune, comparativ cu cele din marile magazine care sunt mai mici ca dimensiune, ofilite și neatractive. La fel sunt ceapa și varza.
La supermarket mărarul, ștevia, loboda, frunzele de pătrunjel sau ceapă verde sunt mai ofilite, iar prețul nu este mai mic decât în piețele agroalimentare unde concurența dintre producători se face simțită.
Nu am întâlnit cumpărători nemulțumiți, majoritatea văd calitate mai bună și prețuri asemănătoare cu cele de anul trecut. Măcrișul a fost astăzi la mare căutare, iar comercianții au fost pregătiți cu o ofertă bogată. Castraveții din Galați se vindeau cu 8-9 lei kilogramul. Am văzut cozi la carnea de miel, dar și la carnea de pui. Ouăle se vindeau cu prețuri cunoscute 35-40 de bani bucata.
La Turda, pentru a ajunge la tarabele cu verdețuri trebuie să te strecori printre zecile de comercianți de țigări, la negru. Prețul pachetului de țigări fine este cu mult mai mic decât în magazine, echivalentul a trei legături de ceapă verde. Aici Poliția vede doar ce dorește.
Vasile Luca