Rânduiala din Joia Mare în satele bistrițene
În Joia Mare se termină curăţenia şi se vopsesc ouăle.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 aprilie 2016, 06:00
Doamnelor gospodine şi domnilor gospodari, cum staţi cu pregătirile pentru sărbătorile de Paşti? Dacă nu aţi terminat de curăţat prin casă, apoi trebuie să vă grăbiţi să terminaţi astăzi, pentru că rânduiala lăsată nouă de la mamele şi bunicile noastre ne poate ajuta să facem o planificare bună a activităţilor din aceste zile.
Bătrânele din satele bistriţene spun că în săptămâna de până la Florii şi în primele zile din Săptămâna Mare gospodarii trebuie să fie preocupaţi de punerea la rând a casei şi a lucrurilor din gospodărie. Am aflat acest lucru de la doamna Saveta Scridonesi, din Poiana Ilvei:
Joi gătăm cu toată curăţenia! Se pun prosoapele pe pereţi şi se pregătesc şi ţesăturile pentru paturi. Mie aşa îmi place să fac în bucătăria în care stau, că nu mi-am lăsat portul. Joi trebuie să fie gata curăţenia şi în ocol, şi în casă!
La Poiana Ilvei nu se roşesc ouăle joi, ci abia vineri. Dar, în majoritatea satelor, această zi este dedicată vopsitului ouălor. Este adevărat că dacă sunt folosite vopselele din comerţ, treaba merge mai repede, dar ar trebui să ne punem întrebarea cum este mai sănătos să fie făcut acest lucru. Şi primim un sfat: ouăle trebuie fierte într-o apă în care au fost fierte înainte coji de ceapă roşie. Povesteşte lelea Antonia Morar, din Prundul Bârgăului:
Vopsim ouăle ca să fie naturale, să nu fie toxice. Le fierbem cu coajă de ceapă roşie, că aşa nu intră vopseaua sub coajă. Şi, după ce le dăm cu vopsea, le ungem cu slănină de porc, să lucească mai tare.
Dacă aveţi posibilitatea, duceţi ouăle să fie sfinţite la biserică, pentru că aşa vor sta proaspete mai mult timp.
Există sate în care s-a statornicit obiceiul ca mieii să fie sacrificaţi în Joia Mare, pentru că astfel carnea se va zbici până sâmbătă, când se prepară şi va fi mai gustoasă.
Ziua de joi se încheie cu participarea la slujbă. Denia de joi seara este cunoscută şi drept Denia celor 12 Evanghelii care vorbesc tocmai despre prinderea şi procesul Mântuitorului şi despre răstignirea Sa pe cruce.
Florin Săsărman
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta online AICI: