De Paşti, în Ţara Oaşului
Ana Moiş din Moişeni este deja un fel de vedetă locală, după ce datorită boacelor cu care i-a cucerit de ani buni pe sătmăreni, a fost botezată regina sarmalelor. Dincolo de oala cu sarmale, Ana Moiş este o gospodină desăvârşită şi când prepară bucatele specifice Paştelui. Iar gustul şi aspectul lor sunt speciale şi pentru că, exceptând condimentele cumpărate de la oraş, restul ingrendientelor provin din gospodăria proprie.
Articol editat de , 30 aprilie 2016, 06:00
Ana Moiş cunoaşte foarte bine orânduiala din săptămâna dinaintea Paştelui, şi o respectă cu sfinţenie. În vinerea mare vopseşte doar ouăle, pentru că aşa cere tradiţia, după care a doua zi roboteşte fără oprire, să fie totul proaspăt şi pentru că aşa făceau pe vremuri mama, bunica şi străbunica ei. Mielul umplut şi pasca sunt preparatele principale, iar şunca – sau şoldul de porc – pusă la fiert sâmbătă dimineaţa, este de la porcul crescut în gpspodărie şi sacrificat de Ignat:
Sâmbătă dimineaţa, soţul taie mielul, iar eu frământ pasca şi pregătesc umplutura pentru coastele de miel. Reţeta e aia pe care o făceau mama şi bunica: prăjesc cu ceapă măruntaiele de miel, adaug condimente, ouă crude şi ouă fierte, pătrunjel şi ceapă verde. Umplutura se pune în coastele de miel, dar nu se îndeasă, să nu crape cât stă la cuptor, cam o oră şi jumătate. (Ana Moiş)
Duminică, în prima zi de Paşti, familia Anei Moiş merge la biserică pentru slujba de sărbătoare, urmată de sfinţirea bucatelor aşezate în coş. Ana Moiş spune că tradiţia cere ca mielul umplut şi pasca să fie aşezate întregi în coşul dus la sfinţit, iar pe lângă acestea să fie din toate bunătăţile câte puţin. După ce bucatele sunt sfinţite, familia se întoarce acasă şi aşează bunătăţile pe masa de Paşti care începe cu ciocnitul ouălor:
Este o regulă: pasca şi umplutura de miel se pun întregi în coşul pe care îl ducem la sfinţit, să fie bogăţie. Mai punem în coş ouă roşii, cârnaţi, un pic de caş, din toate câte puţin. După slujbă venim acasă, aşezăm toate bunătăţile pe masă, zicem Hristos a Înviat şi apoi ne ospătăm. Începem cu ciocnitul ouălor, şi câştigă ala care are ouăle mai tari şi nu se sparg.(Ana Moiş)
A doua zi de Paşti, oşenii primesc oaspeţi pe care îi servesc cu bucate şi îi cinstesc cu tradiţionala pălincă. În unele sate, cei tineri merg la udat, preluând astfel un obicei specific zonei urbane.
Stela Tudor
Ascultă Radio Cluj online AICI: