Sâmbăta dinaintea Învierii
Sâmbăta dinaintea Învierii este o zi uşoară, în care principalul sentiment care ne stăpâneşte este entuziasmul – aşteptăm să mergem la biserică şi să fim din nou martorii Învierii lui Iisus Hristos.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 aprilie 2016, 06:00
Sâmbăta este o zi mai uşoară. În general gospodinele şi-au făcut deja mâncarea şi aşteaptă slujba de Înviere, iar cele care încă mai au de lucrat, o pot face pentru încă câteva ore.
În aceste ore oamenii sunt atenţi să nu se atingă, să nu scuipe, pentru că ar însemna că scuipă cuminecătura. Sunt excluse îmbrăţişările şi chiar sărutul dat copiilor, pentru că se consideră că ar fi sărutul lui Iuda şi s-ar putea ca oamenii să se învrăjbească.
După slujba de Înviere, în toate bisericile se practică o masă de obşte. Dacă este o comunitate mică, toţi cei care sunt în biserică sunt invitaţi. (Carmina Maier, specialist în tradiţii şi obiceiuri)
Preotul Constantin Necula vorbeşte despre slujbele care au loc în ziua de dinaintea Învierii:
Sâmbătă dimineaţa se continuă cu Slujbele Ceasurilor şi cu Vecernia Sâmbetei celei Mari. Ce este foarte interesant este că această Vecernie se face unită cu Sfânta Liturghie. Parcă cumva ne aminteşte de împăcarea lui Dumnezeu cu omul în Rai, când Dumnezeu seara l-a căutat pe Adam după ce a păcătuit. La această Liturghie se face trecerea de la zilele de post la zilele de bucurie, prin schimbarea vestmintelor. Preoţii încep cu veşminte de doliu şi apoi se îmbracă în haine de culoare deschisă. În vechime, creştinii rămâneau în biserică până la miezul nopţii când începea din nou slujba, urmând ca după Liturghie, la 23:30 de minute, la biserică să se înceapă citirea Canonului Sâmbetei celei Mari. Apoi la miezul nopţii, Înaltpreasfinţitul împarte lumina din uşile Împărăteşti. Apoi se iese în curtea catedralei şi se face procesiunea în jurul catedralei, amintind de vestea aceasta care ocoleşte pământul – Hristos a Înviat! (Preotul Constantin Necula)
La fel ca în ultimii ani, slujba de Înviere va începe la toate bisericile ortodoxe la ora 0.00.
Radio Antena Sibiului
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta online AICI: