A doua zi de Paşti, în Turţ şi Racşa
În comuna Turţ, aşezare reprezentativă pentru Ţara Oaşului, Paştele este sărbătorit fără abateri de la tradiţie. Chiar dacă, umblaţi prin lumea largă pe unde muncesc, oşenii tineri merg duminica la biserică îmbrăcaţi în haine moderne, cumpărate, de fală, de la branduri consacrate, la fel ca maşinile luxoase care fac deja parte din peisajul comunei, vârstnicii îşi pun straiele tradiţionale de sărbătoare.
Articol editat de , 1 mai 2016, 06:00
După ce în noaptea de sâmbătă spre duminică, toată suflarea comunei participă la slujba de Înviere, duminică, în prima zi de Paşti, se merge din nou la biserică pentru sfinţirea bucatelor aşezate în coş. Ajunşi acasă după slujba de la biserică, oşenii se aşează în jurul mesei, mănâncă bucate tradiţionale, se cinstesc cu pălincă, apoi se odihnesc, aşa cum e obiceiul, Mai apoi, înspre seară, se merge din nou la biserică, şi astfel trece prima zi de Paşti.
O însemnătate deosebită, tot datorită tradiţiei, are a doua zi de Paşti, când tinerii căsătoriţi trebuie să dăruiască nănaşii, iar feciorii aflaţi în prag de însurătoare merg la udat, la viitoarele mirese. Cum trebuie respectate aceste tradiţii, ne spune Mariana Rus:
Luni, a doua zi de Paşte, e obiceiul ca finii să meargă în vizită la nănaşi, cu colac mare făcut ca păscuţa, frumos împistrit, şi cu o sticlă de pălincă în mijloc. Tot luni, feciorii merg să stropească fetele. Acuma se merge la stropit cu parfumuri scumpe, dar pe vremuri era obiceiul ca fetele să fie stropite cu apă. (Mariana Rus)
În Racşa, altă aşezare reprezentativă pentru Ţara Oaşului, a doua zi de Paşti are loc învârtitu’ bisericii. Obiceiul datează de sute de ani, iar pe vremuri era respectat cu sfinţenie de familiile care aveau feciori de însurat şi fete de măritat.
Adunate în faţa bisericii, perechile de tineri trebuiau să înconjoare de trei ori lăcaşul de cult. De fiecare dată perechile trebuiau să se schimbe între ele pentru ca părinţii să poată decide care sunt fetele cele mai potrivite pentru feciori. În prezent, învârtitu’ bisericii are loc doar de dragul tradiţiei şi pentru că este un obicei spectaculos, iar protagoniştii sunt feciorii şi fetele care urmează să se căsătorească.
Stela Tudor
Ascultă Radio Cluj online AICI: