Efectele erupțiilor vulcanice asupra climei Europei
Două erupţii vulcanice survenite la interval de câţiva ani în secolul al VI-lea au întunecat cerul Europei mai bine de un an şi au scăzut temperaturile cu două grade, fapt care a a avut consecinţe dramatice asupra agriculturii, potrivit unui studiu prezentat zilele trecute la Viena.
Articol editat de cristina.rusu, 1 mai 2016, 06:00
Perioada care a urmat acestor erupţii vulcanice – survenite în anii 536 şi 540 – a constituit un moment de cotitură între Antichitate şi o eră de declin social şi de turbulenţe, la începutul Evului Mediu, afirmă autorul studiului, care a combinat ştiinţa climatică, arheologia şi istoria pentru a o reconstitui.
Luate împreună, cele două erupţii au fost probabil evenimentele vulcanice cele mai puternice care au afectat clima în emisfera nordică în aceşti ultimi 1.500 de ani, a declarat Matthew Toohey de la Centrul de Cercetări asupra Oceanelor GEOMAR Helmholtz din Kiel (Germania), cel care a condus cercetările.
Impactul combinat al celor două erupţii a scăzut temperatura cu două grade Celsius, provocând cel mai friguros deceniu din ultimele două milenii.
Această scădere bruscă a temperaturii, provocată de ecranul format în faţa soarelui de particulele de sulf, a avut un efect devastator asupra agriculturii, provocând foamete în cea mai mare parte a Europei.
Prima pandemie de ciumă de pe continent a avut loc la doar un an după cea de-a doua erupţie, dar nu se ştie dacă iarna vulcanică a jucat un rol direct în propagarea maladiei, au subliniat Toohey şi colegii săi în revista „Climatic Change”.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.