Norocul şi-l face omul cu mâna lui!
Expresia Norocul şi-l face omul cu mâna lui completează perfect o alta: Dumnezeu te ajută, dar nu-ţi umple traista. Putem adăuga şi Omul sfinţeşte locul.
Articol editat de , 3 mai 2016, 13:23
La prima vedere – şi în general – aşa este. Oamenii care reuşesc în viaţă nu-şi petrec timpul bronzându-şi burţile.
Din păcate, reciproca nu este deloc valabilă. Adică sunt destui, chiar mult prea mulţi oameni care, deşi muncesc mult şi bine, trăiesc modest şi mor săraci. Lor, ceva le-a lipsit. Oare ce?
În 1941, forţele aeronavale japoneze au exersat timp de 3 luni atacul care avea să se producă la Pearl Harbor într-o insuliţă din Marea Japoniei care semăna cu viitoarea lor ţintă din Hawai.
90 de zile şi 90 de nopţi, avioanele samurailor au bombardat şi torpilat încontinuu acea insulă. La final, piloţii erau perfect instruiţi, dar 30 dintre ei muriseră în accidente pe timpul antrenamentelor.
Unul dintre piloţii de elită şi-a permis să-l întrebe pe comandantul Flotei imperiale, amiralul Yamamoto, de ce a fost nevoie de atâtea victime, iar răspunsul a intrat în istorie:
Există oameni cu calităţi admirabile: harnici, inteligenţi, disciplinaţi, corecţi şi eficienţi, dar fără noroc. Şi, din păcate, dacă nu sunt „cernuţi” la timp din rândurile celorlalţi, îşi vor revărsa ghinionul asupra întregii comunităţi.
Într-adevăr, atacul de la Pearl Harbor a fost un mare succes, dar se vede că nu toţi ghinioniştii fuseseră îndepărtaţi din flota japoneză de vreme ce, doar 6 luni mai târziu, în bătălia de la Midway, americanii au distrus portavioanele Soarelui Răsare din pură baftă.
Mergând pe această linie putem afirma că, la urma urmelor, succesul este o combinaţie de pricepere, nemilă şi baftă porcească. Oricât de luminos ar părea trecutul unui om care a reuşit, o privire mai atentă va observa momente în care respectivul ori a fost cel mai bun, ori i-a împiedicat pe alţii să fie cei mai buni, ori şansa i-a întins un covor roşu sub tălpi, în timp ce altora le arunca în faţă prăpăstii.
Norocosul va alege singura variantă câştigătoare din 10 posibile, în timp ce ghinionistul va nimeri peste singura necâştigătoare, tot din 10.
Motiv suficient pentru a nu-i blama pe cei care, luptând, au pierdut.
Motiv la fel de suficient pentru a nu-i adula pe cei care, tot luptând, au învins.
Mai ales dacă şi-au „făcut” niţel norocul cu propria mână. Mai o licitaţie trucată, mai un concurs aranjat, mai o imagine cosmetizată.
Deficitul moral anulează meritele, indiferent de dimensiunea succesului.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta online AICI: