Excesul de mâncare în preajma sărbătorilor, problemă sau nepăsare?
Sărbătorile pascale reprezintă prilejul prin care toată familia se strânge în jurul mesei. Mâncarea nu a fost niciodată un aspect de neglijat, mai ales că se cheltuiesc sume imense de bani în acest sens.
Articol editat de , 6 mai 2016, 06:00 / actualizat: 6 mai 2016, 11:44
De o bună perioadă de timp romanii sunt obişnuiţi ca in preajma sărbătorilor mari, fie că vorbim de cele pascale sau de iarnă, să cumpere multă hrană. Că trebuie, că nu trebuie românii sunt obişnuiţi să cheltuiască sume impresionante pentru a avea frigiderul şi cămările pline, indiferent dacă le e necesar sau nu. Deloc întâmplător, imediat după sărbători, conform statisticilor efectuate în anii trecuţi, cetăţenii ajungeau să arunce tone de mâncare la tomberoane. Am încercat şi noi să aflăm din rândul sibienilor cum s-au comportat în acest an de sărbătorile pascale.
Mie nu-mi rămâne, mai băgăm la congelator şi refolosim.
Prea multe alimente nu am avut, aşa că a mai rămas puţină friptură pe care o consumăm astăzi şi mâine puţin, garnisită cu cartofi. Nu am aruncat nimic, am făcut o ciorbă de miel pentru 3 persoane, deci n-a rămas nimic, nu am aruncat nimic la gunoi, n-am făcut exces. E păcat să arunci mâncarea când alţii poate nu au ce mânca.
Gătesc atât cât trebuie, nu am făcut exces.
N-am făcut cumpărături deloc.
Eu, sub aspectul mâncării cel puţin, nu am procedat cu nimicîn mod deosebit. Necesităţile mele sunt aceleaşi în fiecare zi, indiferent de sărbătoare.
Mâncarea dăunează sănătăţii atunci când este consumată în cantităţi mari, de aceea medicii nutriţionişti atenţionează asupra efectelor nocive ale acestui obicei asupra corpului. De preferat este ca oamenii să consume alimente în porţii moderate, mai ales cele care cad greu la stomac, şi să se folosească de liste pentru cumpărături, pentru a exista o evidenţă a alimentelor.
Roxana Drăghici
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului AICI.