Sâmbra Oilor 60, la Huta Certeze
Ediţie de sărbătoare a Sâmbrei Oilor, cu numărul 60, în acest an, în judeţul Satu Mare.
Articol editat de , 7 mai 2016, 06:00 / actualizat: 9 mai 2016, 11:42
Duminică, 8 mai, pe dealul de la Huta Certeze sunt aşteptate mii de persoane, dornice să sărbătorească alături de proprietarii de oi, ieşirea mioarelor la păscut. Din programul Sâmbrei nu va lipsi nici în acest an spectacolul susţinut de interpreţi de muzică populară şi ansambluri folclorice. La ediţia din acest an invitaţii speciali vor fi Dumitru Fărcaş şi Cornelia şi Lupu Rednic.
Sărbătorită pe dealul de la Huta Certeze începând cu anul 1956, Sâmbra Oilor are la origini un obicei ancestral care reprezintă de fapt un contract respectat cu sfinţenie de proprietarii de oi, înainte de ieşirea mioarelor la păscut. În urma unui procedeu destul de complicat, dar corect, privind măsurişul laptelui, fiecare proprietar de oi ştie cât lapte, brânză sau urdă va primi de-a lungul verii. Şi în prezent, sâmbrele au loc la începutul fiecărei primăveri, iar proprietarii respectă aceleaşi obiceiuri vechi de măsurare a laptelui, dar pe dealul de la Huta Certeze el este redat doar simbolic în cadrul spectacolului folcloric. Felul în care aveau loc sâmbrele cu sute de ani în urmă, după un obicei autentic, respectat de proprietarii de oi şi în prezent, ar putea fi un model de urmat pentru cei ce încheie contracte în zilele noastre, spune directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Felician Pop:
În fiecare sat din Ţara Oaşului unde există turme de oi, acest contract economic este respectat în continuare. Este un contract infailibil, astfel că, cei care încheie contracte în zilele noastre s-ar putea inspira din înţelepciunea oşenească. Dimineaţa, proprietarul vine cu turma, iar oile sunt mulse de vecin, pentru a nu fi lăsată nicio picătură de lapte în pulpa oii, cum spun oşenii. Apoi, oile sunt lăsate la păscut, iar seara ele sunt mulse de proprietar. După muls, în fiecare zi, pe un răboj este crestată cantitatea de lapte rezultată, iar aceste însemnări stau la baza calculării laptelui, caşului şi a urdei care îi revin peste vară fiecărui proprietar de oi. Acest calcul, respectat cu sfinţenie, nu a fost contestat niciodată. (Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare)
Ca în fiecare an, la Sâmbra Oilor sărbătorită duminică pe dealul de la Huta Certeze, are loc şi un spectacol folcloric. Dumitru Fărcaş va fi invitatul de onoare, iar alături de el vor încânta spectatorii zeci de interpreţi de muzică populară şi ansambluri folclorice şi de dansatori. Şi pentru că nu există sâmbră fără mâncare şi băutură, vor fi prezenţi şi tarabiştii cu bere, mititei, cârnaţi şi fripturi.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta online AICI: