Cine şi de ce a provocat incendiul de la Pata Rât?
Ultimul incendiu declanşat la rampa de gunoi de la Pata Rât s-a finalizat cu o plângere penală. Conducerea municipalităţii clujene suspectează că focul a fost pus intenţionat şi a cerut organelor abilitate să demareze procedurile pentru identificarea vinovaţilor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 9 mai 2016, 12:32
Purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu, spune că incendiul a izbucnit simultan din patru locuri diferite şi există suspiciunea că au fost folosite substanţe inflamabile.
Primăria a depus o plângere penală pentru a identifica toate cauzele care au dus la producerea acestui incendiu. Varianta autoaprinderii e puţin probabilă, pentru că rampa e deschisă de numai o jumătate de an şi încă nu s-au format acumulări de gaze care să se aprindă. În plus, rampa s-a aprins spontan pe o arie foarte mare, lucru care ar putea fi explicat prin aruncarea cu materiale inflamabile în mai multe zone diferite. (Oana Buzatu)
Mai multe autospeciale de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului, iar reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, maiorul Andrei Biriş, precizează că focul a fost stins.
Au fost implicate şase autospeciale de intervenţie, cu peste 40 de cadre, pentru a stinge acest incendiu. Incendiul s-a întins pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi şi a avut mai multe focare. A fost o masă mare de deşeuri care a fost afectată, trebuind să fie desfăcută. Au fost folosite peste 500 de tone de apă în aceste operaţiuni de stingere. (Andrei Biriş)
Incendiul de la Pata Rât a fost declanşat la rampa provizorie de depozitare, deschisă de primărie în octombrie anul trecut. În ultimele trei săptămâni s-au mai produs astfel de incendii, dar acestea au izbucnit la vechea rampă, aflată în administrarea Consiliului Judeţean, care în prezent este închisă.
Purtătorul de Cuvânt al Consiliului Judeţean, Alin Iuga, spune că la vechea rampă se toarnă deja un strat de pământ de 50 de centimetri, care nu va mai permite oxigenarea focarelor de incendii.
Au fost alocaţi 3.500.000 de lei, al căror scop este de a permite lucrările de acoperire cu pământ şi de stingere a oricărui focar. Lucrările au început deja, sunt în curs de derulare, stadiul fizic al acestora a depăşit 35%. (Alin Iuga)
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.