Suntem într-o situaţie de lose-lose…!
Comisia Europeană va propune Parlamentului European să voteze o decizie în urma căreia statele membre ce refuză cotele obligatorii de imigranţi să fie amendate cu sume consistente, mergând până la 250.000 Euro pentru fiecare individ respins. În acest mod se încearcă reformarea politicilor europene în privinţa azilului.
Surse din interiorul Comisiei Europene afirmă că doar comisarii proveniţi din Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia s-au opus acestui proiect.
Articol editat de , 9 mai 2016, 15:15
În cazul României, un eventual refuz s-ar solda cu o amendă de 1,58 miliarde Euro.
Europarlamentarul Norica Nicolai a votat pentru repartizarea cotelor de imigranţi, dar este împotriva aplicării de sancţiuni.
Decizia finală n-o va lua Comisia Europeană, fiindcă are un cuvânt de spus şi Parlamentul European. În ce mă priveşte, voi vota împotriva acestui proiect. Nu cred că sancţionarea statelor membre care refuză să primească refugiaţi este soluţia potrivită. În plus, văd că nimeni nu se gândeşte ce se va întâmpla a doua zi după preluare. Trebuie ca aceşti oameni să-şi dorească să stea într-un anume stat membru, fiindcă ei sunt cei care se vor adapta – sau nu! – pe teritoriul UE. Metoda constrângerii nu a funcţionat niciodată în relaţiile intraeuropene. Altminteri, lucrurile vor degenera, sau, în cel mai bun caz, vor rămâne la nivelul situaţiei actuale. Reacţia de respingere a cotelor obligatorii manifestată de unele state europene vine ca urmare a faptului că relocarea a fost impusă, mai ales de Germania. Nu cred că e normal ca Germania să-şi impună opţiunile iar ceilalţi să le suporte.
Suma de 250.000 Euro/cap de imigrant ar putea fi redusă prin negocieri, dar semnificaţia ei de amendă va rămâne.
În România au ajuns doar 15 din cele 2.362 de persoane prevăzute pentru acest an.
Sancțiunile sunt considerate necesare, deoarece planul şefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de relocare a 160.000 de refugiați, s-a dovedit un eșec, fiind preluaţi doar 1% din cei propuşi.
Situaţia României este deosebit de ingrată din cauza sărăciei. Preluarea a mii de imigranţi (şi asta doar în prima fază), ar conduce la cheltuieli bugetare semnificative, chiar dacă UE va contribui cu o parte din fonduri. Nici refuzul primirii de imigranţi nu va fi mai avantajos, deoarece sancţiuni financiare se vor aplica, înverşunarea Germaniei şi a Comisiei Europene fiind evidentă.
Ca să parafrazăm o sintagmă din lumea afacerilor, suntem într-o situaţie de lose-lose.
Dan Horea
Ascultă Radio Cluj online AICI: