10 Mai, Ziua Regalităţii
Articol editat de , 10 mai 2016, 12:27 / actualizat: 10 mai 2016, 15:12
“România a intrat în Uniunea Europeană în 1866”, afirmă istoricul Ucu Bodiceanu.
Ziua Regalităţii, 10 Mai, a fost declarată anul trecut sărbătoare naţională. Ea semnifică începutul domniei principelui Carol I, odată cu depunerea jurământului său de credinţă faţă de ţară (1866), declararea independenţei de stat (1877) şi încoronarea sa ca rege al României (1881).
O suită de evenimente marchează, în 10 Mai 2016, Ziua Regalităţii şi împlinirea a 150 de ani de la fondarea Dinastiei Române. Ceremonia de la statuia Regelui Carol din Capitală e urmată de evenimentele de la Castelul Peleş, unde porţile au fost deschise pentru toată lumea.
Familia Regală a anunţat că aşteaptă cât mai mulţi români să vină la Castelul Peleş, „la această sărbătoare importantă pentru Coroană şi pentru naţiunea română”. Între aflaţi astăzi la Sinaia se numără ziaristul Claudiu Pădurean, care estimează că în jur de 20.000 de oameni ar putea sărbători, împreună cu reprezentanţii Casei Regale, Ziua Regalităţii.
Şi în ţară au loc evenimente dedicate Zilei Regalităţii.
La Cluj, Casa Municipală de Cultură organizează o serată de muzică românească, în interpretarea elevilor de la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă”, coordonaţi de prof. Monica Noveanu. Evenimentul are loc marţi, 10 Mai, de la ora 18.00, în Sala Europa a Casei de Cultură a Studenţilor, cu intrarea liberă.
Potrivit istoricului Ucu Bodiceanu, organizator al evenimentului, venirea lui Carol I ca principe al României a fost cel mai important moment din istoria ţării.
“Regele Carol este un stâlp al istoriei poporului român. Intrarea României în Uniunea Europeană atunci s-a realizat, în 1866”, afirmă istoricul Ucu Bodiceanu. “Regele Carol a fost cel mai important conducător al statului român. De la el a început totul. Un om care s-a sacrificat pentru ţara românească, un om care a ridicat ţara la nivelul unei ţări civilizate. A avut prima constituţie, foarte europeană, a fost monarhie constituţională, de la Carol încoace… E un punct de referinţă al istoriei poporului român această dată, pe care trebuie să o respectăm şi să o sărbătorim aşa cum se cuvine.”
Ioana Bindea