Premianţii UNITER – selecţie transilvană
O sală elegantă, intimă, caldă, convivială. Am asistat la Oradea la o Gală între oameni care se cunosc între ei, se apreciază, se şi invidiază uneori, dar care au lăsat la o parte divergenţele pentru a-şi sărbătorii colegii. Mai ales că toţi au în comun istoria moştenită, trăită, scrisă de generaţiile teatrului românesc. Folkistul Dan Andrei Aldea, revenit în Oradea natală de câţiva ani, a fost invitatul surpriză al Galei, iar Cântecul bufonului din istoricul spectcol A douăseprezecea noapte a făcut să răsune clopoţeii de pe tichia bufonului în mâinile invitaţilor din sală într-un moment de solidaritate emoţionantă.
Articol editat de , 10 mai 2016, 13:42 / actualizat: 13 mai 2016, 11:42
Avem lista completă a premianţilor UNITER şi mai ales avem cel mai râvnit trofeu la Cluj: premiul pentru cel mai bun spectacol al anului 2015- Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca(TNC) (regia László Bocsárdi). Regizorul Mihai Măniuţiu, directorul TNC a spus la preluarea premiului că îl consideră rezultatul proiectului său managerial în care şi-a propus un singur lucru: să fac o trupă de care să nu se poată îndoi nimeni. Şi într-adevăr, Clasa noastră e un spectacol de echipă, consolidată în ultimii cinci ani, la care şi-au adus contribuţia cei 34 de regizori care au lucrat la TNC în perioada aceasta. Sunt convinsă că reprezentaţia cu Clasa noastră programată în 17 mai se va juca cu casa închisă. Vă invit să vedeţi/revedeţi spectacolul la sala mare a TNC.
Radu Afrim, regizorul fetiş al generaţiilor tinere de artişti, a primit premiul pentru regie cu spectacolul Tihna după Attila Bartis la Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania Tompa Miklós, serios concurent şi la categoria cel mai bun spectacol. Iată că premiul juriului coincide aici cu premiul de popularitate al susţinătorilor care l-au votat pe facebook în campania UNITER.
Premianţii de ieri seară au, mai toţi,o legătură cu Clujul şi cu Transilvania. Fie sunt absolvenţi ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune Cluj (FTTCluj), cum e cazul lui Radu Afrim dar şi al lui Adrian Damian care primeşte un binemeritat premiu pentru scenografie. Artist format ca actor în primă etapă la Cluj şi specializat în scenografie la Bucureşti, Adrian Damian a obţinut premiul pentru spectacolul Cântăreaţa cheală, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi (regia Radu Nica), deşi nu mai puţin convingătoare şi spectaculoasă e şi scenografia din Tihna, pe care o semnează.
O sală întreagă ea aplaudat-o pe Anca Măniuţiu, profesor la FTTCluj, recompensată cu premiul pentru întreaga activitate la categoria critică şi istorie teatrală, şi s-a ridicat în picioare în faţa actriţei Luminiţei Gheorghiu, sincer emoţionată în faţa premiului pentru întreaga activitate.
Cum e firesc, mulţumirile au curs în valuri din inimile premianţilor care au în spate, cu toţii, oameni care i-au susţinut, încurajat, alimentat… Pentru ei au sunat la unison clopoţeii bufonului, la îndemnul actorului – profesor clujean Miklós Bács, deţinătorul primului premiu special acordat pentru excelenţa în educaţie ca mentor al tinerelor generaţii de actori. A preluat premiul din mâna uneia din cele mai valoroase foste studente, actriţa Andreea Gavriliu, înconjurat de studenţii de ieri şi de azi.
Aceştia sunt doar câţiva dintre premianţii Galei UNITER 2016, lista lor e mai lungă, admiratorii numeroşi. Nu ne rămâne decât să vă îndemnăm să ascultaţi, să credeţi în ceea ce spune pe scenă bufonul:
Piesa-i gata, trag oblonul…
Dacă v-a plăcut bufonul
Mai poftiţi şi mâine seară.
Oana Cristea Grigorescu