Absolvenţii şcolilor profesionale, la mare căutare
Articol editat de , 11 mai 2016, 14:40 / actualizat: 13 mai 2016, 11:43
Piaţa forţei de muncă are nevoie acută de meseriaşi bine pregătiţi, dar există o reticenţă din partea părinţilor în a-şi orienta copiii spre învăţământul profesional.
Creşterea atractivităţii faţă de învăţământul profesional a fost tema dezbaterii organizate în cadrul Forumului Şcolilor Profesionale, care s-a desfăşurat la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca miercuri, 11 mai.
Oficialităţile locale, reprezentanţii guvernului în teritoriu, oamenii de afaceri şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au arătat că există o mare nevoie de forţă de muncă pregătită în şcoli profesionale, cu alte cuvinte, o mare nevoie de buni meseriaşi.
În prezent, numai în jur de 2.700 de elevi din judeţul Cluj se pregătesc la nivel de şcoală profesională, potrivit inspectorului şcolar general adjunct Mariana Pop.
Cele 23 unităţi care oferă calificare de şcoală profesională din judeţul Cluj, dintre care 11 în municipiul Cluj-Napoca, îşi aşteaptă candidaţii pentru anul şcolar viitor, când vor fi puse la dispoziţie aproape 1000 de locuri.
„Lumea trebuie să se reîntoarcă şi să revalorizeze meseriile”, spune Elena Giurgiu, director adjunct la Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania”.
Învăţământul profesional le aduce mai multe avantaje celor care aleg să îl urmeze. Un loc de muncă sigur, şansa carierei profesionale, câştigarea timpurie a independenţei financiare sau şansa demarării unei afaceri pe cont prorpiu sunt argumente de luat în calcul.
Forumul Şcolilor Profesionale se află la a doua ediţie şi e organizat, sub egida Casei Regale a României, de către International Committee, prin Clubul Francofon de Afaceri din Cluj , în parteneriat cu Asociaţia Transylvania Today, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
Text/foto: Ioana Bindea
Ascultă Radio Cluj online AICI: