[AUDIO] Sunt necesare campaniile de educaţie juridică în şcoli?
În şcolile din Sălaj începe campania privind educaţia juridică, o campanie prin care liceenii învaţă ce sunt legile, de ce trebuie respectate şi ce se poate întâmpla dacă nu sunt respectate. Cursurile sunt organizate voluntar de mediatori şi avocaţi.
Articol editat de , 11 mai 2016, 06:00
Sunt întâlniri de maxim o oră, cu elevi de liceu, în care povestim despre reguli, despre importanţa respectării lor, despre legi. (Ştefan Ştef)
Zălăuanul Ştefan Ştef, este mediator şi se numără printre promotorii campaniei de promovare a educaţiei juridice în şcolile din România, proiectul fiind deja în derulare în mai multe unităţi de învăţămât iar scopul este clar:
Vorbim despre impactul pe care îl au infracţiunile în viaţa tinerilor. Din păcate statisticile ne arată că sunt foarte mulţi minori implicaţi în fel şi fel de infracţiuni, atât ca şi făptuitori cât şi ca victime, şi lucrul acesta este îngrijorător. Tocmai în ideea aceasta, încercăm să educăm tinerii în spiritul respectării regulilor şi legilor, şi să-i responsabilizăm puţin mai mult, vis-a-vis de comportamentul pe care ar trebui să-l aibă în societate: ce se întâmplă atunci când respectăm legea, ce se întâmplă atunci când nu respectăm legea, care sunt consecinţele şi urmările la care ne expunem atunci când încălcăm o lege.(Ştefan Ştef)
Elevii apreciază iniţiativa şi cred că este nevoie şi de alte campanii similare. Vlad Bejinariu, Consiliul Judeţean al Elevilor Sălaj:
Să aibă ceva practic; vorbim aici de cultură civică, care este absolut esenţială oricărui cetăţean, poate chiar şi educaţie financiară, care trebuie să ne pregătească mai mult pentru viaţă şi să facem mai puţin lucruri pur teoretice.
Prezenţa la orele de educaţie juridică nu este obligatorie, iar campania se bazează doar pe voluntariat.
Adrian Lungu
Ascultă Radio Cluj online AICI: