Restaurare în Parcul Etnografic Romulus Vuia pe bani norvegieni
Proiect de extindere şi restaurare a Parcului Etnografic Romulus Vuia din Cluj Napoca, în baza unui master-plan a cărui finanţare este asigurată de guvernul norvegian.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 11 mai 2016, 06:00
Coordonatorul proiectului, Hakon Iversen, precizează că obiectivul principal al acestui program este crestesterea interesului turistic pentru Muzeul Satului.
Prin acest master-plan am vrea ca întregul muzeu al satului să fie mai atractiv, aşa cum sunt câteva muzee şi în Norvegia. Va trebui să conectăm muzeul cu oraşul, să îl facem mai atractiv pentru turişti şi pentru clujeni. (Hakon Iversen)
Guvernul norvegian asigură pentru Parcul Etnografic din Cluj 3,5 milioane de lei, bani din care sunt restaurate bisericile din lemn din Cizer şi Petrindu, ambele pictate pe interior.
Biserica din Cizer este cunoscută datorită faptului că la construcţia ei a participat şi Horea, principalul cap al răscoalei moţilor din Apuseni.
Directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, spune că cea de-a două biserică era într-un stadiu avansat de degradare şi până acum a putut fi admirată doar din exterior.
Practic, restaurarea picturilor interioare nu a fost niciodată realizată de la aducerea bisericilor în Parcul Etnografic. Cele două biserici sunt singurele care au picturi interioare si, pentru ele, era nevoie de restaurare. (Tudor Sălăgean)
Cele două biserici din lemn vor fi restaurate şi conservate până în luna august. Tot până atunci urmează să fie prezentată şi forma finală a paster-planului de dezvoltare al Parcului Etnografic Romulus Vuia.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.