Profesioniştii media studiază la FSPAC
Cultura media, aşa cum se prezintă ea acum, este net schimbată faţă de perioada ei clasică, să îi spunem aşa, când totul se rezuma la presă scrisă: ziare şi reviste, audio: radio şi TV.
Articol editat de Carmen Sas, 12 mai 2016, 16:30 / actualizat: 14 mai 2016, 11:15
Astăzi, cea mai mare parte media se consumă în mediul online, virtual, acolo unde îmbracă forme din ce în ce mai diverse de prezentare. Iată de ce, jurnaliştii de astăzi sunt nevoiţi să facă update şi ei şi să comunice altfel. Motiv pentru care, Facultatea de Jurnalistică a Universitatăţii Babeș-Bolyai şi-a propus să le ofere studenţilor şi masteranzilor săi, o sesiune de dezbateri, comunicări şi ateliere practice de media digitală.
Cultura Media Contemporană este subiectul în jurul căruia se desfăşoară, la Departamentul de Jurnalism al UBB, Zilele Culturii Media. O serie de comunicări ştiinţifice, prelegeri, workshopuri şi forumuri profesionale, dezbateri şi schimb de bune practici între studenţi, profesori şi profesionişti din domeniul media, jurnalism şi comunicare:
Am organizat acest mare eveniment pentru a pune cumva în practică orientarea noastră, aceea de învăţământ orientat spre student. Am dorit ca studenţii noştri, o dată în plus, să se orienteze spre producţia media, să interacţioneze cu profesionişti media pe care i-am invitat pentru prelegeri, pentru jurizare şi nu în ultimul rând, pentru a încerca să mediatizăm noua specializare, Media Digitală, pe care o acredităm acum în cadrul Departamentului de Jurnalism. (prof. dr. Elena Abrudan, dir. Departamentului de Jurnalism)
Seria evenimentelor este deschisă joi, 12 mai, de Conferinţa Media Digitală, în care, după prelegerile susţinute de profesionişti media şi de cadre didactice universitare invitate, vor fi intra în competiţie 35 de produse multi media, realizate de studenţi de la Facultatea de Jurnalism dar şi de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca:
Toate aceste competiţii vor fi jurizate de către profesionişti din media, pe care i-am invitat în acest scop: Remus Florescu, Bogdan Roşca, Mihai Prodan sau profesori: Georgeta Drulă de la Universitatea Bucureşti sau d-na Daniela Chirilă de la Universitatea de Artă şi Design iar studenţii vor primi premii pentru cele mai bune lucrări pe care le-au realizat. (prof. dr. Elena Abrudan, dir. Departamentului de Jurnalism)
Zilele Culturii Media este un eveniment conceput pentru studenţii jurnalişti. Ce aşteptări au ei de la acest eveniment dedicat exlusiv culturii media contemporane?
În primul rând, aş vrea să văd care sunt cele mai bune materiale pe care studenţii le-au realizat în timpul anului universitar şi aş vrea să cunosc alţi profesori şi aş vrea să văd ce sfaturi ne oferă ei şi pe ce drum o să ne îndrume. (Larisa Bîldea, studentă în anul III)
În primul rând, aş vrea să văd care sunt cele mai bune materiale pe care studenţii le-au realizat în timpul anului universitar şi aş vrea să cunosc alţi profesori, de la alte Universităţi şi aş vrea să văd ce sfaturi ne oferă ei şi pe ce drum o să ne îndrume. (Iulian Timişan, anul I, Jurnalism)
Deoarece noile media sunt în continuă dezvoltare, mai ales pe media digitală, aş dori să aflu cât mai multe despre acest domeniu, deoarece pe zi ce trece, media este tot mai dezvoltată şi tot mai multe posturi se găsesc în aceasta arie. (Geogiana Dâslovan, studentă anul I, Jurnalism)
Zilele Culturii Media se desfăşoară la Departamentul de Jurnalism al UBB, în perioada 12-20 mai. Mai multe detalii despre eveniment găsiţi pe site-ul facultăţii.
Carmen Sas
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.