„ASTRA în satul meu”, bucată de anafură sfinţită din satul românesc
Ion Onuc Nemeş, fost director al Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, şi-a lansat miercuri, 11 mai, la Biblioteca Astra, volumul monografic, „ASTRA în satul meu. De la comuna Viitorul la Satul-model. Sâncraiu Almaşului, judeţul Sălaj”, în care povesteşte despre copilăria petrecută în judeţul Sălaj şi despre importanţa Astrei. Evenimetul a fost moderat de Silviu Borş, directorul instituţiei, iar cartea a fost analizată de prof. univ. dr. Mircea Tomuş, cercetătorul Ana Grama, preotul Constantin Necula, prof. univ. dr. Elena Macavei şi dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii „Petre Dulcu” din Baia Mare.
Articol editat de , 13 mai 2016, 18:38 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:14
„Cartea este interzisă cardiacilor”
Preotul Constantin Necula, prezent la lansare în postura de invitat, a vorbit cu însufleţire despre cartea care, spune el, „ne onorează ca şi popor prin însemnătatea scriiturii lui Onuc Nemeş”. Preotul a comparat cartea cu un „ ceaslov al satului”.
Îi sărut mâna ca preot ortodox ardelean, pentru faptul că ne oferă o bucată de anafură sfinţită din satul românesc, ca să nu ne mai calce în picioare toţi păgânii, crezând că nu avem niciun soi de rădăcină. I-am spus aseară şi vă spun şi dumneavoastră, în mâna noastră este un ceaslov al satului. Nu ai cum să supravieţuieşti cărţii, dacă nu ai o inimă bună. E interzisă cardiacilor, mai ales celor vorbitori de altă limbă decât limba română. (Preotul Constantin Necula)
Teodor Ardelean – „Această carte este un complinium”
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii „Petre Dulcu” din Baia Mare, spune că a venit neinvitat, pentru că o invitaţie la eveniment nici nu ar fi fost necesară.
Vorbind despre cartea sa, chiar înainte să o termin de citit, Onuc îmi complimenta la rândul său scriitura. Aşa că atunci am realizat că sunt vrednic să particip la lansare. Nu am aşteptat să îmi trimită invitaţia. I-am spus că vin şi să îmi spună când va fi momentul. (Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii „Petre Dulcu” din Baia Mare)
Teodor Ardelean evidenţiază că această carte este un complinium. Din punct de vedere al autorului, împlineşte un mandat de viaţă în care, deşi s-a exersat după cât a îndrăznit şi după cât a reuşit, acest lucru lipsea. Lipsea pentru că Onuc pictează frumos, vorbeşte frumos, e încărcat de curtoazie, ştie să se facă plăcut tuturor.
„Printr-un gest de o superbie greu de egalat”, după cum a afirmat directorul Bibliotecii „Petru Dulcu”, Onuc Nemeş va împărţi cartea tuturor familiilor din satul natal.
Ţăranul reprezentat pentru prima dată cultural
Ana Grama, cea care a scris prefaţa cărţii lui Onuc Nemeş, spune că este foarte mândră de faptul că prefaţa ei a fost cea care a ajuns între coperţile variantei finale. Cercetătorul vorbeşte despre carte cu spirit critic şi descrie profilul ţăranului tradiţional.
Dacă ţineţi minte nişte gravuri de secol XVIII cu ţăranii aceia desculţi, cu casele acelea de pe care zburau paiele sau cu ce erau acoperite, ochii aceia ceţoşi, fără nicio nădejde în viaţă, acela era ţăranul român. Şi era perfect adevărat. Dar în afară de aceia au existat şi alţii, pe care pentru prima dată, din punct de vedere cultural ca masă, i-a reprezentat domnul Nemeş. (Ana Grama, cercetător etnomuzeograf.)
„Cred că aş mai suporta câteva laude”
Vizibil emoţionat, Onuc Nemeş le-a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru cuvintele frumoase la adresa cărţii sale şi a mărturisit, printr-o comparaţie cu I.L.Caragiale, că ar mai fi suportat câteva laude în plus. Cartea reprezintă o monografie a satului natal şi a locurilor dragi mie. Mă bucur că a fost receptată bine şi că mulţi rememorează copilăria de altă dată, a ţinut să precizeze autorul cărţii.
La final, scriitorul a acordat autografe celor care i-au cumpărat cartea.
Roxana Drăghici
Puteţi asculta Radio Antena Sibiului AICI.