Legea dării în plată intră în vigoare
Legea dării în plată intră în vigoare de vineri, 13 mai, astfel că persoanele care au contractat credit ipotecar şi nu mai pot plăti ratele la bancă au opţiunea de a renunţa la imobilul gajat şi a încheia împrumutul.
Darea în plată este o opţiune care va fi la dispoziţia oricărei persoane care are contract cu o bancă pentru un credit ipotecar, mai puţin cei care au luat împrumuturi prin “Prima casă”.
Legea se va aplica atât contractelor de credit care vor fi încheiate de vineri, cât şi celor aflate în derulare la acel moment.
Articol editat de , 13 mai 2016, 07:22 / actualizat: 13 mai 2016, 12:16
Cristian Zoicaş
………………………………………………………………..
Românii care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă pot scapă de credit, fără penalizări, dacă cedează băncii locuinţa. Legea dării în plata nu se aplică celor înscrişi în programul Prima Casă.
Pentru a beneficia de prevederile legii dării în plată, persoana care are creditul trebuie să îndeplinească o serie de condiţii:
-Suma împrumutată nu trebuie să depăşească 250 mii de euro, echivalentul în lei.
-Creditul vizat trebuie să fie ori pentru o investiţie imobiliară, ori să fi fost garantat cu un imobil. În plus, debitorul nu trebuie să aibă vreo condamnare pentru infracţiuni legate de creditul respectiv.
Specialiştii avertizează însă că, darea în plată nu ar trebui făcută cu prea mare uşurinţă: cetăţeanul va pierde avansul, comisioanele şi dobânzile plătite până la momentul dării în plată. De asemenea, e foarte probabil că un cetăţean care a scăpat de credit prin această metodă, să nu primească timp de câţiva ani un alt împrumut de la o bancă. Chiar dacă va primi acel credit, adaugă ei, condiţiile de acordare ar putea fi mult mai dure, fiind considerată o persoană cu risc de neplată ridicat.
Adrian Ardelean
Ascultă Radio Cluj online AICI: