Pacienţii cu boli cronice riscă să rămână fără medicamente
Aproape 800 de mii de pacienţi cu boli cronice riscă să rămână fără medicamente de la 1 iulie – atrag din nou atenţia producătorii străini.
123 de tipuri de pastile ar putea să dispară de pe piaţa românească, odată cu intrarea în vigoare a unui ordin de ministru potrivit căruia preţurile medicamentelor originale trebuie să coboare la nivelul celor generice.
Articol editat de , 13 mai 2016, 13:32
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, explică de ce în câteva săptămâni pacienţii vor avea dificultăţi în a-şi găsi medicamentele în farmacii:
România este ţară de referinţă, ţară de comparaţie cu alte zece ţări din UE în ceea ce priveşte preţurile la medicamente; pentru anumiţi producători de medicamente, care operează pe acele pieţe, preţurile să coboare şi acolo cu 35 %, ceea ce pentru o piaţă mult mai mare decât piaţa românească, ar însemna un dezastru din punct de vedere economic. În acestă situaţie, mulţi producători vor fi puşi în faţa unui fapt care nu le va mai permite să comercializeze medicamentele în România şi se vor concentra pe alte pieţe care sunt mai mari şi mai profitabile. Practic, toate ariile terapeutice majore vor avea de suferit începând cu cardiologia, cuntinuând cu psihiatria, cu medicaţia aparatului respirator, cu medicaţia aparatului digestiv. (Dan Zaharescu)
Ordinul de ministru privind reducerea preţurilor medicamentelor originale a fost deja publicat în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii trecute.
Radio România Actualităţi
Ascultă Radio Cluj online AICI: