„Albina neagră” pe cale de dispariție!
Apărătorii albinei negre, albină locală întâlnită în satele vest-europene, sunt îngrijoraţi din cauza dispariţiei acestei specii din Franţa, şi au decis să se reunească pentru a lupta mai bine împotriva acestei situaţii.
Articol editat de , 14 mai 2016, 10:00
Apis mellifera mellifera are o valoare patrimonială, ecologică şi economică, au explicat apicultorii în cadrul unei conferinţe de presă. Se pare că şi această specie este afectată de înflorirea agrochimiei, a monoculturilor, a maladiilor şi a unor ciuperci. De asemenea, ea este victima impactului a zeci de ani de import de alte tipuri de albine, considerate mai productive.
Lionel Garnery, cercetător specialist în genetica albinelor la CNRS, estimează că noi creăm cockteiluri explozive, importând albine din lumea întreagă. Apicultorii vor să menţină diversitatea, să pregătească alţi specialişti şi să reabiliteze albina neagră. Această subspecie rustică a traversat două glaciaţiuni, a ştiut să se adapteze schimbărilor climatice, să se descurce fără ajutorul omului şi să străbată zone vaste, graţie capacităţilor sale de zbor, afirmă specialiştii care subliniază şi longevitatea acestor insecte.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: