Ascultă Radio România Cluj Live

Pătrunjelul stopează inflamaţiile din organism

Pătrunjelul este foarte sănătos, oferă prospeţime şi dă gust mâncărurilor, dar este şi o sursă naturală de fitonutrienţi şi vitamine, un anti-inflamator natural şi luptă împotriva alergiilor, putând stopa inflamaţiile din organism.

Pătrunjelul stopează inflamaţiile din organism
Foto: patrunjel

Articol editat de , 15 mai 2016, 06:00

Noi studii sugerează că pătrunjelul, considerată de unii o simplă garnitură, este de fapt noul superstar al alimentaţiei sănătoase. Această plantă este bogată în multe vitamine antioxidante, inclusiv vitamina A, beta-caroten, vitamina C, vitamin E, zeaxantină şi luteină (cu un rol esenţial în sănătatea ochilor). Aceşti nutrienţi sunt foarte importanţi, nenumărate studii demonstrând potenţialul lor pentru a proteja ochii.

Este, de asemenea, bogat în fibre şi minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu şi zinc şi este o sursă bună de sodiu, vitamina K şi chiar proteine. Pătrunjelul conţine uleiuri volatile şi flavonoide, acestea fiind recunoscute pentru rolul lor în asigurarea unui nivel optim de sănătate. Pătrunjelul conţine şi un flavonoid special pe numele de apigenină, un cunoscut anti-inflamator. Mai mult, un studiu publicat în Global Journal of Allergy, arată că apigenina are şi proprietăţi antialergice.

Într-un studiu realizat în 2014, cercetătorii de la Universitatea din Verona au subliniat limitele medicamentelor antialergice în contexul în care valul de alergii provocat de poluare şi alţi factori de risc au determinat cercetătorii să analizeze potenţialul antialergic din substanţe naturale.

Ulimele studii oferă dovezi care aduc în prim plan polifenolii din plante ca instrument cu un potenţial promităţor de a lupta împotriva alergiilor. Polifenolii precum flavoizii sunt cel mai atent studiate substanţe naturale cunoscute pentru proprietăţile anti-inflamatorii şi antialergice. Aşadar, consumul de pătrunjel activează un hormon care reglează metabolismul ţesutului adipos, denumit adiponectina. Hormonul are şi propietăţi antialergice.

Pătrunjelul este foarte bun pentru sistemul digestiv, în combaterea alergiilor, în special a celor de primăvară, precum şi pentru detoxifierea organismului sau prevenţia artritei.

Pătrunjelul nu trebuie consumat în cantităţi mari. Totuşi, pătrunjelul nu este indicat persoanelor cu inflamaţii ale rinichilor şi femeilor însărcinate, putând genera contracţii uterine, din cauza uleiurilor volatile conţinute – apiol şi miristicina.

 

 

RADOR

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate